Фотографският фестивал ФОТОФАБРИКА с изложби в страната

Осмият фотографски фестивал на ФОТОБАФРИКА тръгва на турне из България с две изложби, които бяха представени в София през април и през май. До края на лятото експозициите „Природата като убежище“ и „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“ ще гостуват във Варна, Габрово, Шумен и Царево.

На 15 юни 2021 г. фотографската изложба „Природата като убежище“ ще бъде представена във Варна. Тя ще може да се види до 30 юни на оградата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ на ул. „Любен Каравелов“ 1.

В последните месеци, когато пътят навън минава първо през обратен завой навътре в ума ни, ФОТОФАБРИКА събра за своята ежегодна външна изложба фотографите Димитър Караниколов, Владо Донков и Веселин Атанасов – автори, чиито фокус е именно природата като първоизточник на енергия и сила. Със снимките си те разказват за свободата да пътуват и за потребността да пазим Земята и нейната неземна красота. За тях пътешествията и прелестите на планетата са вдъхновение и предизвикателство, а фотосите им са запечатали уникални моменти от различни кътчета на земното кълбо.
През юли „Природата като убежище“ ще гостува в Шумен, на оградата на Българско национално радио, и в Царево, на оградата на СУ „Никола Йонков Вапцаров“.

На 18 юни 2021 г. фотоизложбата „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“ ще бъде представена в Габрово, в Дома на хумора и сатирата, ул. „Брянска“ 68. Откриването е на 18 юни от 18:30 часа, а до 30 юли жителите и гостите на града ще могат да разгледат повече от 30 фотографии, разказващи различни истории от ателието на Георги Чапкънов. Автор на снимките е журналистът и фотограф Иван Бакалов, който снима именития ни скулптор в различни периоди в продължение на няколко десетилетия. Бакалов успява да документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков.

ФОТОФАБРИКА кани всички любители на фотографията да се насладят на красотата на природата през погледите на Димитър Караниколов, Владо Донков и Веселин Атанасов и да „посетят“ ателието на Георги Чапкънов с помощта на снимките на Иван Бакалов.

Представянето на изложбите от програмата на фестивала ФОТОФАБРИКА в страната е част от едногодишната програма ФОТОФИКСАЖ,
осъществявана с подкрепата на Национален фонд „Култура”.

За авторите на „Природата като убежище“
Димитър Караниколов е архитект и любител фотограф. Прави архитектурни визуализации, покрай които започва да се занимава с фотография. В последните години пътува на специализирани фотографски експедиции по света и “лети” с дрона си над различни места и хора, които изглеждат още по-автентично от високо. Негови кадри са публикувани от National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. През 2019 г. печели International Photography Awards в категория Travel Photography. През 2020 г. става въздушен фотограф на годината на Aerial PhotoAwards в категория Fine Arts.

Владо Донков е фотограф, който снима навън. Но не просто извън града, в природата, а и извън познатата граница на цивилизацията, като е посветил десетилетия от работата си на снимки в студени и слабонаселени полярни райони. Дългите му самостоятелни експедиции в Арктика, без да види жив човек с месеци, го карат да обикне хората повече и така започва да преподава фотография на ученици от пет континента. Живял е и е работил в Норвегия, Великобритания, Малта, САЩ. Избран е за член на Кралското географско дружество в Лондон и периодично изнася лекции, курсове и презентации в различни части на света. Води ветроходни и пешеходни експедиции с малки групи. Снима за организации и клиенти като Outdoor Photography, National Geographic, Hasselblad, Volvo, The Telegraph.

Веселин Атанасов е IT специалист, който обожава да пътува и да снима. Започва да се занимава с фотография през 2014 г. след период на вълнуващи пътувания в Азия и Южна Америка. Веселин е самоук фотограф с изключителен личен стил. През 2018 г. става Open Photographer of the Year на Sony World Photography Awards.

Кратки биографии на Георги Чапкънов и Иван Бакалов
Георги Чапкънов (Чапа) е роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол, Варненско. Завършва Художествената гимназия в София и Националната художествена академия, където е професор и основател на специалността „Метал”. Негови произведения се намират в многобройни частни колекции и музеи: Националната галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея „Пушкин” в Москва, Оцокуши – Га-Хара Музей” – Япония, академията “Лалит Кала” в Ню Делхи, музея на открито „Моран” – Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция „Петер Лудвиг” – Германия, Музей Moutier – Швейцария.
Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.), създал е стотици монети, медали, плакети, наградни статуетки, портрети на знакови личности. Освен на емблематични за София скулптури, той е автор на редица паметници за различни български градове: Чарли Чаплин, Хитър Петър, Дон Кихот и Санчо Панса – Габрово, На дарителите – Свищов (2005), Висоцки – Вършец (2007), Орфей и Евридика – Смолян (2007),

Георги Калоянчев – Бургас (2015), Борис Христов – Пазарджик (2019) и др.

Носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Иван Бакалов е журналист и фотограф, завършил е журналистика в Софийски университет, където е хоноруван преподавател по пресфотография. Работил е като редактор във вестниците „1000 дни”, „Експрес”, „24 часа”, „Сега”, „Новинар”. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg. Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”.

повече за авторите и техните произведения в https://ww.fotofabrika.org

Start typing and press Enter to search