ФИЛМ ЗА СРЪБСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ПО БНТ 2

ФИЛМ ЗА ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ФЕСТИВАЛИ НА ДУХОВИТЕ ОРКЕСТРИ В ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОРЕДИЦА „ЕВРОПА БЕЗ ГРАНИЦИ”

В рамките на документалната поредица „Европа без граници“, тази събота от 18:30 часа БНТ2 ще излъчи филма „Посока Сърбия“ – разказ за малкoто сръбскo селце Гуча, добило славата на „Балканския Уудсток“. В края на всяко лято хиляди хора се стичат в Гуча за един от най-големите фестивали на духовите оркестри в света – „Гуча Маднес“ („Гуча лудост“).
Авторите на филма, поемат в посока Сърбия именно заради многообещаващото зрелище на голямото надсвирване, но пътуването се превръща в преоткриване на близостта и различията между хората в двете съседни държави.
Камерата на БНТ ще покаже на зрителите опустелите села в кюстендилско и в трънския край, ще спире в Босилеград, броени дни преди там да бъде открита реставрираната българска църква „Св. Троица“ и ще срещне по пътя си много българи, за които пазаруването от другата страна на границата е ежедневие. За причините движението между съседните държави да е предимно еднопосочно, за съживения интереса към Сърбия и за музикалния фестивал в едно балканско село, който заличава границите разказва документалният филм „Посока Сърбия“. Сценаристи на лентата са Ивета Шилигарова и Стефания Христова, режисьор е Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев.

1

- Advertisement -