ФИЛМ ЗА ЛЕГЕНДАРНИЯ КАПИТАН ТОМА ТОМОВ ПО БНТ2

На 14 ноември (понеделник) в поредицата “Съвременници“ на БНТ 2 ще бъде излъчен документалния филм „Да уловиш вятъра“, създаден от екип на телевизионния център във Варна.

Документалната лента разказва за първия капитан на българската беркантина „Калиакра“ и една от най-авторитетните фигури във ветроходството не само у нас, но и в международните морски среди – капитан далечно плаване Тома Томов. Целият професионален път на кап. Томов  е свързан с утвърждаване авторитета на България като морска държава. Мореплавателят предава своя опит на множество млади хора – на практиканти от Висшето военноморско училище, на малките ветроходци от яхт-клуб „Кап. Георги Георгиев“, на доброволците, които работят при всяко домакинство на Варна на международната регата „Тол Шипс“ и на своите деца.  Освен признат ветроходец и организатор на морски събития, капитанът е магнетична личност, която вдъхновява много  свои последователи да изберат трудния път на морските професии.

Зрителите ще чуят разказите на хора от първия екипаж на „Калиакра“, на ветроходци от няколко поколения, сред които и синът на легендарния български капитан Георги Георгиев – Иван Георгиев, на Робин Свик-Хургрьоне и Пол Бишоп – представители на международната организация Sail Training International.

“С този филм искаме не само да срещнем публиката с кап. Тома Томов, но и да отворим сетивата на младите хора за емоциите, които носи връзката с морето и ветроходството“, казва Бистра Варнева, един от сценаристите на филма. Режисьорът Мариета Бобева допълва: „За мен работата над филма беше и едно връщане към годините, в които аз самата се пристрастих към красотата на ветроходството.“

“Да уловиш вятъра“ е филм за романтиката и приключенския дух на плаването под ветрила. Авторите поставят и въпросите за подготовката на морските кадри у нас, както и за бъдещето на България като морска държава.

Съсценарист на филма е Дарина Докова, а оператор – Георги Христов.

Предпремиерната прожекция ще се състои на 9-ти ноември (сряда) от 15:00 часа в яхт клуб “Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”. Зрителите на БНТ2 могат да гледат филма  “Да уловиш вятъра” на 14 ноември (понеделник)  от 21:30 часа.

 

Start typing and press Enter to search