Филм на Бистра Варнева

- реклама -

Историята на курорта „Св. св. Константин и Елена“

 

В петък БНТ2 ще излъчи документалния филм на Бистра Варнева и оператора Деян Овчаров за създаването на първия български морски курорт, при социализма познат като „Дружба“, а днес „Св. св. Константин и Елена“.

Историята преплита легенда за корабокрушение, чудотворна спасителна икона и вълшебен извор. По-късно варненските управници решават да вдигнат модерен европейски курорт край манастира, като впрягат за това финансови средства и лично обаяние. Разказът за курорта-манастир лъкатуши през перипетиите на новата българска държава след Освобождението, показва как царската благотворителност може да подкрепи усилията на лекарите и защо климатът край Варна се слави и до днес в Европа.

Филмът разказва и за тайните на морелечението и гроздолечението с почти вековна давност, за развитието на летовището при социализма и за неговия днешен блясък. Зрителите ще разберат как курортът „Дружба“ е сприятелявал хората и променял живота им, и как днес „Св. Св.Константин и Елена“ е едно от най-търсените туристически места в България!

  

„Мистика, слънце и дружба между народите“ – 19 октомври, 21:35 часа, само по БНТ2!

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -