“Ехото от токсичния разлив” с отличие

- реклама -

Международна награда за журналиста на БНТ2 Цветан Симеонов

  

Журналистът от БНТ2-Пловдив Цветан Симеонов получи голямата награда за най-добър филм на престижния Международен фестивал “Еко”, който се проведе в Охрид. Отличието е за продукцията “Ехото от токсичния разлив”, който е част от поредицата на БНТ “Еко”. Призът е присъден в конкуренцията с повече от 100 филма от цял свят.

Филмът “Ехото от токсичния разлив” представя състоянието на българските хвостохранилища в контекста на драматичните събития в Унгария през есента на 2010 г. Тогава тонове химикали заливат няколко села. По същото време в България започват спешни проверки, а официалните институции уверяват, че всичко е под контрол.

Документалният разказ на Цветан Симеонов прави и лек скок назад във времето, за да припомни най-сериозното бедствие с хвостохранилище в европейски мащаб. То се е случило в България през 1966 г. във врачанското село Згориград, където загиват повече от 500 души. И тогава властите твърдяли, че положението е под контрол.

“Като говорим за инциденти, България не е изолирано явление. По време на зрелия социализъм, едно хвостохранилище залива цяла манифестация. За това не се говори, защото не е родолюбиво и престижно. Но загиват толкова много хора, че унгарските събития от есента на 2010 г. просто бледнеят”, коментира авторът на филма Цветан Симеонов.

 

Филмът „Ехото от токсичния разлив” можете да гледате онлайн тук

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -