бТВ в началото на март

1.jpgЗрителски мисли

Често драгият зрител се пита какво си говорят водещите след края на предаване, новинарска емисия или репортаж. Особено когато водещи и журналисти остават в кадър, но без звук. Не веднъж това е било иронизирано успешно и в хумористични предавания.

Но запитват ли се (и колко често, ако да), водещи и журналисти, какво си говорят зрителите за тях след предаването. Какви са коментарите, какво зрителят е запомнил, разбрал или почувствал?
Понякога тв програмите са такива, че сякаш тези, които са ги правили, не са допускали, че ще се гледат и от хора.
Промените във всяка фирма водят до бъркотия и докато всичко се подреди отново, често се случват странности, които се отразяват на крайния резултат. Е, в телевизиите има риск тези странности да достигнат и до драгия зрител.

Доста промени се случиха в бТВ. Голяма част от екипа си тръгна и това неминуемо доведе до ситуации, които се отразяват и на зрителите. Все някак ще се нагодим и ще свикнем. Тези, които няма да се примирят с поведението на Генка, ще минат на Нова ТВ. Тези, които са гледали „Нека говорят…“ заради Росен Петров, ще минат на Кеворк (Нова ТВ) или Карбовски (ТВ7). Тези, които се разочароваха от истеричното поведение на Венелин Петков (неуместната намеса и коментари във фейсбук, по повод влизането на Росен Петров в политиката) ще гледат Юксел и Виктория Петрова, които си остават най-приятната тв двойка в новинарския екип на телевизията. И така нататък, и така нататък. Всичко ще се нареди. Ще свикнем.

Не веднъж Слави Трифонов е казвал от тв ефир, че понякога драгият зрител трябва да изтърпи нещо, което не му харесва, за да може да види и друго, което си струва. Да, ще изтърпим нещо в новините или предаванията. Ще изтърпим и дългите рекламни блокове, за които пак Слави, много точно сподели, че с това драгите зрители си плащаме, за възможността да гледаме програмата.
Но все пак остава въпросът на зрителя, нужно ли е толкова да се повтарят авторекламите за предаванията, например. И ако да, то защо не се правят такива, че да не са досадни. Например, дългите и продължително излъчвани във времето реклами за «БТВ Документите». Как така интелигентен, образован и с толкова опит, че вече и шеф Венелин Петков не усети колко е досаден този клип, особено с това, че е прекалено дълъг и прекалено често се пускаше?!

Та, след всичките промени в състава на бТВ, беше редно до март месец вече да се премине в режим на стабилизиране. Въпрос и на професионализъм е адаптацията да не се усети извън кухнята им. И драгите зрители да не разберем, че там се случват разни неща.
Може би, за целта, работещите там трябва да спрат да споделят емоциите си във социални мрежи както им падне, ако са свързани с кухнята или техни колеги. Както и да допускат, че всичко, което произвеждат, ще трябва и да се гледа. Зрителите имат своите изградени предпочитания и навици, както и очаквания.

Разбира се, понякога очакванията се опровергават и за добро. Например, празничната програма за Трети март, от 20:00 ч. дело на „Седем-осми“. Ясно е, че откакто Росен Петров не е част от екипа на Слави, празничните предавания не вървят. Едно от нещата, за които Росен Петров е доказателството, че незаменими хора има. Та, по традиция, драгият зрител очакваше и тази година празничното предаване на бТВ за празника на България да е… не както тържествените и вълнуващи предавания на Росен по този повод. Е, изненадата беше приятна. Идеята и инициативата да се допусне в ефир свежа сила в лицето на Александър Стоянов, който е част от Екип гости на „Шоуто на Слави“, беше изключително сполучлива. Той се справи с такава лекота, беше изключително приятен като екранно присъствие, а на първо място – перфектно подготвен. Може би, „Шоуто на Слави“ най-после намери кой да запълни празнината, която Росен остави. Предаването беше силно. Премерено и емоционално, и смислово. Вълнуващо. Подборът на песните – перфектен.

В този ред на мисли е добре не само „Шоуто на Слави“, а и останалите предавания в телевизиите да си преразгледат хората в екипите, защото е вероятно да притежават човешки ресурс, който е подходящ за други или допълнителни дейности. Както мястото на Александър Стоянов, не е (само) в Екип гости, а и при сценаристите. Дори и заради уважението, с което общува със Слави Трифонов. Такива ефирни отношения са много по-приятни, отколкото дотегналото вече фамилиарничене, предвидими нападки и (уж смешни) подигравки към водещия.

Приятно беше и началото на „България търси талант“. Добър избор е първите участнички да са момичетата, облечени в народни носии, особено предвид Националния празник на България. Е, нескопосан монтаж и елементарни кадри, които ни показаха нелицеприятните сгради около червения килим сринаха блясъка на първото предаване. Зле, много зле. Разполагат с такава техника, поне да бяха манипулирали с компютърни ефекти. Водещата, Мария Силвестър, разчупи малко атмосферата с обилното нацелуване на Асен Блатечки, който очевидно е добър арт-партньор и импулсивно отговори на хумора, и то доста подобаващо. Както е ясно, Любен Дилов-син и Асен Блатечки ще са забавните и интересните, защото се държат естествено. Слънчевата Ваня Цветкова е леко притеснена, но напред в епизодите това вероятно ще премине. А за Есил Дюран ще приложим философията на Слави, ще я изтърпим с идеята да се насладим на талантливите участници.

Какво друго си мисли някой драг зрител, гледайки бТВ в началото на март, 2014?

Например, защо Генка Шикерова, за която е ясно, откакто води сутрешния блок, че е по-добре да не ти се налага да ти се кара, една сутрин се смееше доста често и доста емоционално и с доста неясни причини. Същата тази сутрин столовете на гостите скърцаха ужасно неприятно, а вероятно някой оператор беше болен и кашляше почти през цялото време.
На гердана от въпроси може да се добави и уникалният избор Софи Маринова и Устата да гостуват в предаването „Лице в лице“ на 4 март. Кой, защо и как реши, че в този часови пояс и зрителите на предаване като „Лице в лице“ горят от желание да слушат как Софка е изкарала на турнето си из чужбина. Лош вкус оставя и престараването от страна на водещите Цветанка Ризова и Димитър Цонев, за които някак не прилягаха нито въпросите, нито поведението им в този безсмислен диалог.
Понякога, дори и темата да приляга и на водещите, и на предаването, пак може да си личи, когато нещо е „спуснато“. Да се чуди и мае човек, как в „Преди обед“ смело направиха доста добра реклама на сайт, който продава маркови дрехи. А веднага след това и реклама на парти, в което ще танцуват мъжки денс групи. СЕМ явно не се зачита от новата управа на бТВ. Може би сценаристи и продуценти не трябва толкова да се престарават и раболепничат и зрителите току виж сме се заблудили, че това не е скрита реклама, натрапено поканен гост, неслучайно избрана гледна точка.

То и преди беше така. Но сякаш не си личеше толкова. Или не е било толкова агресивно. Вероятно, защото преди бТВ се конкурираше с Нова ТВ по качество на предаванията, а сега с ТВ7 по качество на издънките. Вече като че ли във всяко предаване има намеса от управата.

Но нищо не се знае. Въпросите, които може да възникнат в главата на драгия зрител до края на месеца може да са пък плод на възхита. Доста нови шефове има в бТВ, които тепърва ще се изявяват.

Успех!

И дано не забравят, че това, което произвеждат, ще трябва и да става за гледане!

Start typing and press Enter to search