Божидар Димитров: Пия си кафето с Бойко, ще го питам защо ни сравнява с Украйна

prqka_demokraciq_tv7Териториалната ни цялост е гарантирана от НАТО и ЕС, успокои професорът в ефира на “Пряка демокрация” по TV7
Ситуацията в България е много подобна на тази в Украйна, вече над 300 дни всеки ден се протестира. Тези думи на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в речта му пред делегатите на конгреса на Европейската Народна партия в Дъблин станаха повод за разпалени коментари в студиото на “Пряка демокрация” днес.
Отцепилият се от ГЕРБ депутат Светлин Танчев заяви в ефира на TV7, че думите на бившия премиер са сериозно пресилени.
“Не може да говорим за прилика между България и Украйна. Протестиращите на Майдана са подплатени”, категоричен бе Танчев. Събеседникът му проф. Божидар Димитров коментира, че не може и да става дума за сравнения между България, Украйна и ситуацията в Крим.
“Невъзможни са подобни аналогии, които се чуват от много места. Ние сме членове на НАТО и ЕС и те са гаранти за нашата териториална цялост. Целта на ЕС е да се разширява, не да губи територии. Що се отнася до думите на Бойко, всяка събота си пия кафето с него, така че ще го попитам какво точно е имал предвид”, заяви с усмивка историкът.
Третият участник в дебата Илиана Беновска обърна внимание на притеснителните изказвания на турския премиер Реджеп Ердоган за териториални претенции към България.
На тези опасения Божидар Димитров отвърна, че подобни истерии са безсмислени.
“Ердоган си отива. Такива приказки нямат никаква обосновка и няма за какво да ни притесняват. Ние сме автономна държава и нямаме нищо общо с Османската империя. Нещата днес са различни”, посочи професорът.
В централна тема на дебатите се превърнаха и въпросите за емигрантите и възможността България да даде гражданство на свои сънародници от Украйна.
“В момента процедурата за взимане на гражданство не работи. В Украйна живеят около 200 000 наши сънародници, които няма от къде да вземат документ за българско гражданство. Процедурата трябва да се коригира, но разбира се трябва да има фейсконтрол и желаещите гражданство да знаят български език”, коментира Божидар Димитров.
Журналистът Илиана Беновска насочи разговора към емигрантите от Сирия, които по никакъв начин не се вписват в рамките на страната ни.
“Не съм расист, но трябва да има хигиена. Държавата първо трябва да се погрижи за народа си, да си построим стабилна къщичка и едва тогава да поканим гости в нея. В момента сирийските бежанци не уважават своя домакин. Из улиците на София обикалят хора без работа и съмнително поведение”, отсече гласът на Радио К2.

Start typing and press Enter to search