БНТ ЗАСНЕ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА РИЧАРД КЛАЙДЕРМАН

Екип на БНТ засне документален филм за световноизвестния френски пианист Ричард Клайдерман. Журналистката Айше Сали и нейните колеги се срещнаха с прочутия музикант в сърцето на Париж, където преди четири десетилетия в зала „Плейел“ започва неговата бляскава концертна кариера. Продукцията се реализира в партньорство с агенция „Кантус Фирмус“, а премиерата в ефира на обществената телевизия ще бъде на 21 октомври в документалната поредица „В кадър“.

“Филмът за Ричард Клайдерман е завръщане към произведението, с което го познава и обича публиката – „Балада за Аделин“ и към мястото, откъдето славата му поема по света. Това е  вълнуващ разказ за дългия път към големите сцени, заснет именно там, където е бил първият му концерт в Париж. В този филм музиката носи и красивото лице на Аделин, любовта на публиката и силата на верните приятели и незаменимия екип”, споделя Айше Сали.

Режисьор на филма е Станислав Терзиев,  оператор – Миглена Гайдарова, режисьор по монтажа Филип Петков.  Весела Смилец е редактор на лентата, консултант е Елка Рускова, а продуцент – Надя Обретенова.

„За нас с Ричард беше огромно удоволствие да участваме в снимките и оценяваме силната ангажираност и високия професионализъм на българския екип“, сподели  Оливие Тусен, мениджър на пианиста. „Очакваме с нетърпение да видим готовия филм“, допълни още той. Веднага след снимките за филма на БНТ, Клайдерман се отправи на поредната концертна обиколка, този път в САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Ричард Клайдерман отбелязва 40 години на сцената със световно турне, което в рамките на две последователни години преминава през Европа, Азия и Америка. Част от него са и предстоящите му концерти в София и Варна в края на тази есен. На 29 ноември пианистът ще свири в зала 1 на НДК, съпроводен от талантливите музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио, а концертът във Варна е на 1 декември.