БНТ ПОКАЗВА НАЙ-ДОБРОТО ОТ СЪВРЕМЕННОТО ЕВРОПЕЙСКО КИНО

- реклама -

 

БНТ ПОКАЗВА НАЙ-ДОБРОТО ОТ СЪВРЕМЕННОТО ЕВРОПЕЙСКО КИНООт 25 ноември до 5 декември ще бъдат излъчени 

емблематични игрални филми

 

 Седмица на европейското кино стартира по БНТ. В периода 25 ноември – 5 декември БНТ1 ще излъчи 8 европейски филми, минали селекцията на Европейския съюз за радио и телевизия. Сред топ заглавията е и българският филм „Номер 1” на режисьора Атанас Христосков, спечелил голямата награда и на българския фестивал „Златната роза”. Всички филми, включени в проекта, ще бъдат с начало в 23 часа.

 Българската национална телевизия, заедно с останалите обществени медии в Европа, обединяват усилията си в промотирането на европейската култура, подкрепяйки филмопроизводството на Стария континент.

 Кината в повечето европейски страни показват основно американски продукции. През 2012 година американските филми са представлявали 62% от европейския пазар. Националните филми са заемали почти 20%, оставяйки едва 18 на сто за други европейски продукции. (Данните са на Европейската аудиовизуална обсерватория.)

 Обществените медии инвестират много повече средства във филмопроизводството, имат фиксирани слотове за национални филмови продукции и предвиждат повече ефирно време за европейско кино, отколкото частните медии. През 2011 година над 50% от филмите в програмата на обществените телевизии са били европейски, в сравнение със само 33% при частните медийни групи.  През 2010 година европейското филмопроизводство на обща стойност 56.7 млрд. евро е реализирано от 88 000 отделни компании, с общ брой служители 380 000 човека. (Данните са на Европейската аудиовизуална обсерватория.)

 „Улесненият достъп до най-добрите европейски филми е прекрасна новина за всички любители на стойностното кино. Европейските обществени медии и европейското кино съществуват в симбиоза и ние сме горди, че Българската национална телевизия е част от това ценно взаимодействие” – заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

 

ПРОГРАМАТА НА „СЕДМИЦА НА ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО”:

25.11.13

КЛАРА  КАМПОАМОР, ЗАБРАВЕНАТА  ЖЕНА Испания, 2011г.

Режисьор: Лаура Маня

Участват: Елвира Мингес, Антонио де ла Торе, Моника Лопес, Жоан Карерас и др.

Биографичен филм за Клара Кампоамор – защитник на правата на жената в Испания. През 1931г. е обявена Втората република. Жените вече могат да бъдат избирани, но не могат да гласуват. Адвокат Клара Кампоамор е избрана за депутат. Тя започва тежка битка в парламента в защита на нейната кауза. На 1 декември 1931г. е гласуван закон, според който жените в Испания могат да гласуват.

 

27.11

БЛАГОДАРЯ ЗА СЪНДЕРЛАНД Словения, 2012г.

Сценарист и режисьор: Слободан Максимович. В ролите: Григор Бакович,
Полде Бибич, Вранко, Джурич, Стефка Дролч и др.

Главният герой е работник във фабрика. Той мечтае за по-различен и хубав
живот за себе си и семейството си.  Най-добрият му приятел го запознава със Златко.

Предлагат му бързо забогатяване,  прекрасна длъжност и кариера. Но една ужасна постъпка спрямо тъщата му преобръща целия му живот. Той се срива. Съпругата му го напуска, а инвестираните от него пари отиват в ръцете на бездарната певица Виктория.
Драмата на Йохан и нещата, които преживяват героите на филма разкриват
чувствата и манталитета на хората.

 

2.12

ЛЕЧЕНИЕТО НА КРАУЗЕ Германия, 2009г.

Сценарист и режисьор Бернд  Бьолих

Участват: Хорст Краузе, Кармен-Мая Антони, Ангелика Бьотигер, Тило Прюкнер, Ирм Херман, Алексадер Байер, Андреас Шмид

ФРИЦИ  ХАБЕРЛАНД. Селският полицай Хорст Краузе има лек сърдечен пристъп. Лекарката му го съветва незабавно да замине на лечение.   Изпращат го на същото място, където е бил със сестрите си като дете. Сестрите му Мета и Елза го убеждават да заминат тримата заедно край Балтийско море. Докато сестрите са на почивка в къмпинга, Хорст не може да се успокои в санаториума. Изнервящи пациенти, строгата диета и спортът почти го докарват до решението да прекъсне лечението си и да се върне вкъщи. Точно когато иска да си тръгне, той се среща с брокера на недвижими имоти Шимелпфениг, чийто син Йонас също е в санаториума на лечение. Когато Краузе подслушва телефонния разговор на Шимелпфениг за събарянето на къмпинга, той призовава Шимелпфениг да прояви съвест и разбиране. Оттук нататък Краузе започва постепенно да приема лечението, сприятелява се с Руди Вайсглут, който после се влюбва в Мета, и се грижи за малкия Йонас, който е напълно отчаян от фалита на баща си. Накрая всички се срещат на последната съвместна закуска и си дават обещание догодина да се срещнат на къмпинга отново.

 

5.12

„БРЪСНАЧЪТ НА ОКАМ ИЛИ ТОЛКОВА ПРОСТО” Чехия, 2013г.

 Реж. Дан Сватек, В главните роли –  Ондржей Сокол, Зузана Стивинова, Владимир Поливка, Ян Плоухар и др.

Яна и Либор са обикновено семейство. Тя работи в пощата, той е готвач. Двамата заминават при брата на Либор – Моймир в провинцията за почивните дни. На връщане пред тях е станала катастрофа и Либор поема по един път през гората, вярвайки, че Джи Пи Ес-ът ще ги отведе на шосето. Но се изгубват и в опит да обърнат, колата им затъва в калта. Те тръгват да търсят помощ и при една полуразрушена къща присъстват на убийство. При бягството си те издават шум и гангстерите ги застигат. Помогат им да измъкнат колата и ги пуска да си вървят. Не след дълго Либор получава кредитна карта, от която започва да тегли пари, а при Яна идват двамата убийци и й дават пистолета. Яна и Либор го изхврлят в реката. От новините разбират, че бизнесмен е бил отвлечен и убит.  Детектив от полицията идва при тях и ги кара да признаят, че са видели нещо. Единият от убийците се среща с Яна и тя му става любовница. Детективът е свален от случая, и за изненада на Либор на мястото му идва подполковник, който е другият убиец….

 

9.12

ДРУГАТА ЖЕНА Италия, 2011г.

Архитект Палермо получава поръчка, за която говори по телевизията. Веднага след интервюто, някой изпраща в дома му касета и червена роза. Розите продължават да пристигат, като предизвикват сцени  на ревност между него и съпругата му. Тя заминава със сина им при майка си. И там започват заплахи,  но вече към детето. На касетата е заснето убийството на непозната жена…

 

10.12

СЕМЕЙСТВО МАЛАВОЛЯ Италия, 2011г.

Сц. и реж. Паскуале Скимека. По мотиви от едноименния роман на Джовани Верга. Съвременен прочит на произведението. Рибарско семейство трудно изкарва прехраната си, когато го сполетява трагедия – бащата загива в морето, а за да поправят лодката, им е нужен заем и се налага да заложат къщата си. Единият син има амбицията да стане музикант и накрая записва песен с гласа на дядо си, който изрежда пословици. Песента печели награда. С парите младежът купува обратно семейната къща и се връща към рибарския занаят. Това е разказ за човешката воля, дори и в един затънтен и доведен до крайна бедност сицилиански край с волята си човек може да постигне много.

 

11.12

ШНИЦЕЛ „ПАРАДАЙЗ”  Холандия, 2005 г.

Режисьор Мартин Кулховен  Романтична комедия за приключенията на млад мароканец в Холандия. Родителите  кроят амбициозни планове за бъдещето на Нордип, но неговите идеи са коренно различни от техните  – започва работа в голям хотел. Там се влюбва в племенницата на собственика на хотела, която също генерално се разминава с родителите си по въпросите за своето бъдеще. Любовта между Агнес и Нордип е обречена на провал, ако той не успее да я убеди да се опълчи срещу родителската опека.

 

12.12

№1 България, 2010 г. 

Сценарист: Явор Михайлов, Атанас Христосков. Режисьор: Атанас Христосков. Оператор: Стефан Куцаров. Музика: Борис Чангъров. В ролите: Филип Аврамов, Ивайло Захариев, Николай Станоев, Ивайло Драгиев, Иво Аръков и др.

Елитна езикова гимназия и обикновено квартално училище се помещават в една сграда. Учениците от двете училища воюват помежду си. Напрежението нараства след като момче от езиковата гимназия прерязва въжетата на двама ученици от другото училище, които ремонтират сградата. Всяка от страните смята, че е права, родното училище се стреми да ги вкара „в калъп”, а един учител се опитва да ги извади от омагьосания кръг на озлобление и цинизъм…

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Павел Виликовски – „Зелен е…“ (откъс)

Начало, казвате, първи стъпки? Колко бях красив тогава! Бледо лице, беше на мода, меки като кадифе, не особено гъсти мустаци… е, все още не...

Галерия Аросита представя / AROSITA Gallery presents Борис Колев /  Boris Kolev

24. 09. 2020 – 08. 10. 2020 НОВИ ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ /  NEW URBAN LEGEND AND MYTHS              Основно влияние за създаването на тази изложба...

Милена Цанева – „Броеница. Из гънките на паметта“ (откъс)

Излезе от печат книгата на проф. д-р Милена Цанева „Броеница. Из гънките на паметта“, пъстра и неизбродима галерия от спомени, ценен дар за любознателния...

Топ 10 на книжарници „Сиела“ за 14-20.09.2020

  Крадецът на праскови, Автор: Емилиян Станев, Издателство: Сиела https://ciela.com/kradetsat-na-praskovi-emiliyan-stanev.html   Менгеле - Ангелът на смъртта, Автор: Дейвид Маруел, Издателство: Сиела https://ciela.com/mengele-angelat-na-smartta.html   Дневникът на един дръндьо -...

Дубравка Угрешич – „Американски речник“ (откъс)

 REFUGEE – Откъде сте? – пита ме млад фламандски фотограф, опитвайки се с въпроса си да смекчи напрегнатото ми лице. – От Загреб – отговарям. – А...

Балкански лидер е финалист за Строителните Оскари 2020

Президентът на Северна Македония връчи първото отличие за NASTEL BUSINESS CENTER Една от най-успешните строителни компании на Балканите е финалист за престижния конкурс за Луксозно...