БНТ ДАВА НАЧАЛО НА КАМПАНИЯТА „ЛЕВСКИ В МОЯ ГРАД“

- реклама -spot_img

Инициативата на „По света и у нас“ насърчава младежите да изследват българската история

„Левски в моя град“ е новата кампания на екипа на „По света и у нас“ на БНТ. Инициативата насърчава младежите да изследват българската история и да представят резултатите от работата си в ефира на обществената медия.

Проектът е насочен към всички млади хора на възраст от 10 до 18 години, с подчертан интерес към делото на Васил Левски, от чието рождение на 18 юли 2017 година се навършват 180 години. В основата на идеята, която провокира изследователския дух на ученици от цялата страна, са директорът на дирекция “Информация“ Даниел Чипев и изпълнителният продуцент и водещ на „По света и у нас“ Надя Обретенова.

„С тази кампания искаме да обърнем внимание на по-малко известните факти за Левски и да проверим има ли истина зад легендата. Но не само това – новата поредица е още един проект на новинарския екип, с който искаме да привлечем младите зрители, предизвиквайки тяхното любопитство“ – заяви Даниел Чипев.

„Вярваме, че днешните младежи имат нужда от това да следват героични примери от българската история. Такъв беше и примерът със Стилияна Параскевова. 14-годишното момиче, ушило българското знаме, което вече влезе в училищата като урок, написан от същия екип на БНТ.“ – допълва Надя Обретенова.

От днес (22 май) до 10 юни 2017 година ще се формират ученическите екип, които ще изследват малко познати или забравени факти, документи, истории и разкази за Апостола на свободата, случили се в техния град. Проявилите интерес младежи, могат да кандидатстват за участие в кампанията на e-mail: levski@bnt.bg. Екипът на проекта ще се свърже с всеки, чиято писмена идея бъде одобрена.

Изследователската част на кампанията “Левски в моя град” ще продължи от 10 юни до 18 юли 2017 година. Младежките екипи ще работят с редактора на „По света и у нас“ Весела Смилец, която ще бъде техен ментор, а за консултант ще бъде привлечен изтъкнат български историк. Всеки ученически проект ще бъде заснет и излъчен в праймтайма на БНТ1 в навечерието на годишнината на Васил Левски.

Кампанията на БНТ се реализира в рамките на Националния календар за честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, с подкрепата на Министерството на културата.

Видеоклип на кампанията: http://news.bnt.bg/bg/a/vklyuchi-se-v-mladezhkiya-proekt-na-bnt-levski-v-moya-grad

Следете подробности за кампанията „Левски в моя град“ в информационните емисии „По света и у нас“ по БНТ1 и на news.bnt.bg!

- реклама -spot_img