БАЩА И ДЪШЕРЯ

- реклама -

plakat (1)Галерия “СЕЗОНИ”

 

представя

 

ДЕНЮ ЧОКАНОВ и МОЛИ ЧОКАНОВА

 

БАЩА И ДЪШЕРЯ

 

18 април – 5 май  2013

 

откриване 18(четвъртък) април от 18.30ч.

 

куратор: проф. д-р. Аксиния Джурова

           

 

 Галерия „Сезони” представя една специална изложба, която позволява на публиката да се наслади на отличителна колекция от класическии и съвременни произведения събрани в две поколения.

 

За пръв път от повече от 40години, галерия „Сезони” представя  в изложба творби на Деню Чоканов, заедно с произведения на Моли Чоканова. Изложбата включва непоказвани до този момент изящни търновски улици, пейзажи и портретни рисунки на Чоканов, продължаващи да демонстрират естетическото си влияние и до днес  и романтичните пейзажи и абстрактни композиции на работещата в Белгия Моли Чоканова.

Деню Чоканов/1901-1982/ е български художник, известен преди всичко със своите градски пейзажи от родният си град Велико Търново, портрети и битови композиции. Произведенията му притежават изразителност, точен рисунък и класическото излъчване на стар майстор.

През 1925г. той е приет в Художествената академия, в София заедно с Иван Фунев и Стоян Венев при проф. Димитър Гюдженов. Тази година се навършват 80 години от дипломирането му, за което свидетелства и изпитната му работа „Голо тяло”, част от изложбата. Веднага след това Чоканов прави първата си самостоятелна изложба. Той е член на Дружество „Родно изкуство” (до 1937) и Дружество на независимите художници (до 1944). От 1933 участва в ОХИ, а до 1973г. има общо 15 самостоятелни експозиции в България и чужбина. През 1980г.

 

 прави изложби с цикъл творби „Паметници, издигнати в чест на Освободителната руско-турска война (1877—1878)” и самостоятелна изложба във Велико Търново (1972). Награден е с орден „Св. св. Кирил и Методий” II ст. (1972) и е почетен гражданин на Велико Търново. Последната му изложба е през 1981г.

Негови творби притежават  колекционери в: Сао Паоло, Париж, Брюксел, Лондон, Москва, Анкара, Цюрих, Рим, Ню Йорк, Виена и други.

 

Моли Чоканова започва да рисува от дете вдъхновена от баща си, тя посещава курсове в художествената академия. Завършва Софийският университет, където учи френска филология и от 1970г. живее в Белгия. Там започва да рисува отново в художествената академия в Льовен и ателието на Мишел Бокарт , академията “Portaels school ” във Вилворде при Рениер Боден, участва и в много стажове при известни художници, като австралиеца Грег Алън и китаеца Као Бей, които постепенно я насърчават да участва в групови изложби. За нея рисуването по фигуративен или абстрактен начин удовлетворява вътрешната необходимост и стремеж към естетика.

 

Първата самостоятелна изложба на Моли Чоканова е в Britsh & Commonwealth Women’s Club, Брюксел през 2002г. и преминава при голям интерес. Чоканова започва да преподава акварел и смесени техники в академия Kortenberg и в клубът на дамите от европейската комисия, дипломатическият корпус и НАТО.

 

Нейни произведения могат да бъдат видяни в колекции във Франция, Италия, Германия, Дания, Испания, Австралия, Канада, Англия, Белгия и България.

 Само през миналата година тя учавства в изложби в Ham-sur-Heure, Château d’Argenteuil , Ватерло и L’Abbaye d’Aulne с групата “Le Chevalet du Val d’Heure “, на която е член.

Тази изложба е необикновена не само заради високо качество на произведенията, но и защото изследва миналото и настоящето като ни показва отличителният художествен израз на двама артисти. Очакваме Ви.

 ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моника Антонова: Не пасивните зрители, а активните граждани пишат сценария

Как вижда протестите от първо лице един от редовните участници в тях? Как се променят те във времето? Изменят ли своя облик?...

Ден 72: ЕС, сляп ли си или си като него

В центъра на София се провежда 72-я ден на антиправителствен протест. В началото протестиращите гледаха клипове с изказвания на Борисов, излъчвани на...

Intelligent Music Project

София Лайв клуб – концерт на Intelligent Music Project /БГНЕС

Мартина Стефанова за „КвАРТал“: Артистичността винаги е присъствала в София

Инициативата „КвАРТал“ празнува своята пета годишнина. Нейната цел е обособяване на културен квартал в София по примера на редица важни европейски градове...

Ден 71: Сливови бомби и седалки от тоалетни чинни за Караянчева

В 71-я ден на антиправителствен протест в столицата, гражданите отново са на площада и настояват за оставка на премиера Бойко Борисов, оставка...

Данчо Караджов: Музикантите от Intelligent Music Project са уникални, невероятни

Утре и в събота (Летен театър Бургас) Йордан Караджов ще излезе на сцената с Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски с...