Български книги за бесарабските българи

Български книги за бесарабските българиБългария е там, където има дори и един българин. Защото я носи в сърцето си и пази духът й жив и силен. А сега помислете как бихте се почувствали, ако посетите Румъния, Украйна, Молдова и живеещите там бесарабски българи с ентусиазъм и любов демонстрират пред вас искрения си интерес към България, към нейната история, литература? Прекрасно и стоплящо душата, нали?

Още по-хубавото е, че това не е хипотетична ситуация, а реалност, случила се на едни много добри хора, с още по-добра инициатива. Тези хора са имали възможността преди няколко месеца да се срещнат с бесарабски и бенатски българи и са останали удивени от забележителния начин, по който те съхраняват идентичността си, националното си самосъзнание. Усмивките и заразителния ентусиазъм с който го правят, вдъхновяват подкрепата на една инициатива, с която всеки, който желае, може да зарадва бесарабските българи, живеещи в чужбина.

В Одеска област, Украйна, има едно село – Островное, чието българско име е Бабата. Населението му още от преди два века е българско. Младежи от това село се обединяват около идеята да повдигнат духа на своите съселяни, да вдъхнат живот на традициите и обичаите, да се повиши интереса към България, тяхната прародина, към нейната култура, към историята й. Ето защо тяхното силно желание е да притежават българска литература,
която да обхваща различни теми, свързани с културата и бита на българите, с историята им, традициите, както и всякакви материали, които биха помогнали за реализиране на идеята.

Живеещите там българи имат желание да изградят библиотека, съставена от български книги, а в момента такива при тях липсват.

Всеки от нас, който има възможност и желание може да изпрати български книги на бесарабските българи и така да им помогне да сбъднат желанието си да имат своето място, където да четат на родния си, български език.

Книгите може да се изпращат на следния адрес:

Бизнес парк София, бл. 12А, п.к. 1766,
за Калоян Трайков Игнатов
(задължително да се пращат с обратна разписка и да се отбележи “до поискване”)

Срок за изпращане на книгите – 15-и декември, 2013 г., като идеята е да се зарадват сънародниците ни за парзниците.

- Advertisement -