Атанас Скатов заминава за Пакистан за изкачване на следващите два върха

- реклама -spot_img

Само две седмици след като се завърна от 78-дневна експедиция в Хималаите алпиниста Д-р Атанас Скатов тръгва отново на път. След като успя да стъпи на най-смъртоносния връх на планетата вр. Анапурна на 01.05 , той се изкачи и на вр. Макалу на 23.05 за рекордните 5 дена от базов лагер до върха. Третата му експедиция до вр. Дхаулагири завърши с достигане на височина от 7925м. или около 250 м. под върха поради лоши метериологични условия. Скатов определи експедицията като най-продължителната и трудна до момента, свързана с много ледено катерене и изключително опасни участъци за преодоляване.

На нарочна пресконференция алпиниста обяви заминаването си за планинската верига Каракурум в Пакистан като амбициите му са да изкачи още два върха като част от проекта му за изкачване на всички 14 осемхиляднима без консумация на животинска храна.

“Проведох медицински изследвания и те показват много добри показатели , което означава, че съм възстановен от предишните изкачвания, получих вчера и виза от Пакистанското посолство и реших да продължа по най-бързия начин със следващите върхове от проекта си.
Насочил съм се към върховете Гашербрум 1( 8080м ) и Гашербрум 2(8035м.)
От Пакистанска страна могат да се изкачват 5 осемхилдника и тези двата са близки един до друг и има вероятност да се изкачат и двата в един сезон , ако са подходящи условията. Бях подкрепен от семейството си и спонсора си ЕКОНТ и тръгвам!” , сподели Скатов пред журналистите.

Очаква се експедицията да продължи около два месеца. Започва от Ислямабад откъдето алпинистите ще се придвижат с джипове до Скарду и след трекинг от около 7 дни да достигнат базов лагер на 5200 м.
Доста от алпинистите, участвали в пролетния сезон за изкачване на върховете в Хималаите преди мусоните ,също са се насочили към Пакистан и вече са по път към базовите лагери. Най-много алпинисти се очаква да атакуват върховете К2( около 100 издадени разрешения) и Нанга Парбад ( около 60 издадени разрешения).
При успех Атанас Скатов ще прибави още два върха към колекцията си от 4 изкачени до момента осемхилядника.

Той се занимава с алпинизъм от началото на 2012г когато започна първия си проект за изкачване на 7-те континентални първенци без консумация на животинска храна.

- реклама -spot_img