АПОЛОНИЯ СТАВА НА 30 ГОДИНИ

АПОЛОНИЯ СТАВА НА 30 ГОДИНИ

АПОЛОНИЯ СТАВА НА 30 ГОДИНИТова лято най-големият български фестивал – Аполония – празнува 30 години история. Изключителна програма и собствена артистична продукция ще представят Празниците на изкуствата този сезон. За първи път в Созопол ще видим “Антигона” на Жан Ануи, поставена от Иван Добчев и продуцирана от Фондация Аполония и Театър София за 30 годишния юбилей на фестивала.

Ексклузивен достъп до цялата програма на Аполония дава Златният фестивален билет, който вече може да бъде закупен в мрежите на Eventim. Златният билет е най-голямата привилегия за любителите на високото българско изкуство, защото гарантира запазено място за всички събития.

Това лято най-големият фестивал за българско изкуство – Аполония – празнува 30 години история. Музика, литература, театър, кино, изобразително изкуство и фотография се срещат в Созопол, за да поднесат на зрители от цял свят истински празници на изкуствата.
В късното лято, в първите дни на септември, един от най-старите български градове, Созопол, се превръща в остров на свободата и изкуството. Аполония e най -разнообразният, най-престижният и най-големият фестивал за българско изкуство. Неговата философия е да представя забележителна селекция от стойностни събития в културния календар на страната, както и сам да продуцира културни прояви. Тази година това е театралната постановка “Антигона” на режисьора Иван Добчев, която Аполония и Театър София продуцират и представят премиерно на 29 и 30 август в Созопол. След фестивала, постановката “Антигона” става част от програмата на столичния Театър София. Кастингът за главна женска роля в спектакъла се проведе през месец март. В него взеха участие над 60 млади актриси, а ролята беше поверена на Каталин Старейшинска. „Новата “Антигона” има бунтарско, на моменти дори гаменско излъчване. Новият прочит има амбицията да преведе публиката от класическото до съвременно значение, както и да представи противостоенето на “Антигона” срещу властта и държавата – една актуална тема, особено за младите хора“ – споделя самият Иван Добчев. Декорът на постановката ще бъде изграден като инсталация на българския художник Станислав Памукчиев. „Инсталацията символизира древна Тива, но много от елементите й водят към днешно време“ – допълва Добчев.
Спектакълът “Антигона” е поредната продукция, реализирана от Фондация Аполония. Сред продуцираните постановки е емблематичната пиеса на Самуел Бекет “В очакване на Годо”, с режисьор Леон Даниел, чиято премиера се състоя на 1-ви септември 1988 г. в Созопол. Пиесата се игра повече от 10 години.
За най-големите почитатели на фестивала миналогодишното издание на Аполония създаде и Златния билет – привилегия, която дава достъп до цялата програма на Празниците на изкуството. „Златният билет е за най-големите ни фенове, които идват още първия ден и следят цялата програма на фестивала. Притежателят му има запазено място на всички наши събития“ – коментират създателите и организатори на Аполония. Златният билет може да бъде закупен в мрежата на Eventim.

Празниците на изкуствата Аполония се провеждат за първи път през 1984 г., когато група художници, музиканти, писатели и актьори, решава да създаде фестивал в Созопол. С годините Аполония се утвърждава като най-големият културен форум в България, който всяко лято представя богата селекция от най-новите произведения във всички жанрове. В продължение на 10 дни Созопол се превръща в една голяма сцена, за да посрещне хиляди почитатели на изкуството. Всяка година в програмата на Аполония се включват над 70 събития, разположени на пет сцени – театрални постановки, концерти на открито, камерни, поп и джаз концерти, прожекции на филми, изложби и литературни вечери. През тридесетгодишната история на фестивала са показани 306 театрални постановки, 166 филма, 810 концерта, 252 изложби и 282 литературни четения.

- Advertisement -