95-ТА ГОДИШНИНА НА СТОЯНКА МУТАФОВА

Стоянка Мутафова

95-ТА ГОДИШНИНА НА СТОЯНКА МУТАФОВА –
СРЕД АКЦЕНТИТЕ В ПРОГРАМАТА НА БНТ

На 2 февруари любимата българска актриса Стоянка Мутафова чества своя 95-годишен юбилей. По този повод през цялата седмица (30 януари – 5 февруари) три от програмите на обществената телевизия ще излъчат филми и спектакли с участието на звездата на българския театър.

В утрото на нейния рожден ден зрителите на обществената медия ще видят интервю със Стоянка Мутафова в културния блок на БНТ1 „Денят започва с култура“. Разговорът с актрисата се състоя минути преди завръщането й на сцената на Сатиричния театър в спектакъла „Скакалци“, след двумесечно отсъствие. Голямата актриса ще разкаже за нестихващото желание да е пред публика, как гледа на номинацията за рекордите на „Гинес“, а в спомените ще се върне към голямата си любов – режисьорът Нейчо Попов. Вечерта от 22:15 часа БНТ1 ще излъчи епизод от поредицата „Умно село“ – „Възгледите на Госпожа Стихийно бедствие“, а на 4 февруари (събота) от 16:00 часа ще бъдат припомнени някои от любимите комедийни превъплъщения на звездата на Сатиричния театър в предаването „120 минути смях със Стоянка Мутафова“.

На 2 февруари от 18:45 часа БНТ2 ще излъчи предаването „Ах, тези муцуни“ от 2002 г. с участието на Стоянка Мутафова. В студиото с водещата Екатерина Генова ще са и незабравимите Георги Калоянчев, Жана Стоянович, Пепа Николова, Емилия Радева, Мария Грубешлиева и Юрий Дачев.

Поредица от продукции с участието на именитата актриса са включени и в програмата на БНТ Свят. На 30 януари (понеделник) от 21:00 часа зрителите ще могат да видят телевизионната адаптацията Йовковата комедия „Милионерът“ (1989 г.). Постановката е на Младен Киселов, а ролите изпълняват Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова, Васил Димитров, Стефан Данаилов и др.

На 1 февруари (сряда) от 21:05 БНТ Свят ще излъчи телевизионния филм на режисьора Иван Андонов “Наследницата” (1984 г.). В него Цветана Манева, Любен Чаталов, Ренета Далчева, Стефан Данаилов и Константин Коцев са сред звездните партньори на Стоянка Мутафова.

Филм-портрет от поредицата „Телевизионни профили“ (1968 г.) ще предложи на българската публика БНТ Свят на 2 февруари (четвъртък) от 20:55 часа. Режисьор на лентата е Алберт Анжел, а сценарист – Радой Ралин. Филмът е от Златния фонд на БНТ. Веднага след това, от 21:15 часа, зрителите ще имат възможност да видят отново концерта, посветен на 50-ия юбилей на Стоянка Мутафова – „Полудя ли, мър Стояно, с юбилея толкоз рано“. През 1999 г. в нейна чест на сцената в зала 1 на НДК излизат Георги Калоянчев, Мариус Куркински, Васил Попов, Васил Михайлов, Никола Анастасов, Коста Цонев, Нона Йотова, Васил Найденов и Лили Иванова. Водещи на спектакъла са Ивайло Христов и Искра Радева.

На 4 февруари от 13:45 отново по БНТ Свят ще бъде показан и филма „Вчерашни целувки“ (2003 г.) на режисьорката Бина Харалампиева. В ролите освен Стоянка Мутафова участват Георги Калоянчев, Васил Попов, Емилия Радева, Пламен Сираков и др. Лентата е създадена по автобиографичната книга на Стоянка Мутафова „Герой на мегдана„. Сценарист е Юрий Дачев, а оператор Валентин Гоневски