В РОДОПИТЕ ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО

„Отблизо с Мира“ показва пазителите на българските традиции

В празничния уикенд тази седмица предаването „Отблизо с Мира“ ще разкаже как се отбелязва националният празник 3 март в Родопите. От 15 години насам жителите на Чепеларе посрещат Освобождението на България с празничен поход до връх Мечи чал. С всяка изминала година инициативата привлича все повече родолюбиви българи, които се включват в празничното шествие. Днес към честванията се присъединяват не само местните, но и много гости на града, които заедно отбелязват Деня на Освобождението. Празничната програма, в която особено място заемат възрожденските песни, поддържа силния и борбен дух на родопчани и съхранява ревностно традиците на региона.

Мира Добрева ще покаже един лютиерски шедьовър – гъдулка на 110 години. Тя е собственост Ангел Добрев, който, като верен пазител на традициите, я реставрира, за да стигне тя невредима до съвременниците ни.

В студиото ще гостува Стивиан Гатев – най-бързият екстремен колоездач в България, за когото няма твърде висок склон или прекалено опасно трасе.

От опасните велотрасета у нас водещата ще отведе зрителите в страната на мистичните пирамиди и велики фараони – Египет. Там те ще видят отблизо люлката на една от най-древните цивилизации по света, която и до днес вярва във магическата сила на река Нил.

В „Дневникът на Червенокосата“ ще бъде продължена темата „Как гледането на сериали може да спаси живота ни“. На фокус ще бъдат хората, които се мислят за животни.

В рубриката „Столетниците на България“ ще покажем 102-годишния Бай Сандо от Пловдив, който непоколебимо продължава да вярва в комунистическия идеал и със завидно атлетичен ум бистри съвремената политика.

МИРА ДОБРЕВА

Start typing and press Enter to search