„Златен ритон“ за десетата стихосбирка на Крася Титянова

- реклама -spot_img

„Златен ритон“ за десетата стихосбирка на Крася Титянова

 

С грандиозен музикално-поетичен спектакъл писателката-журналистка Крася Титянова представи новата си книга „Сред сенките на ветровете“ в Съюза на българските журналисти, където се събраха видни журналисти, поети , писатели, актьори и певци. Носителката на наградите за поезия на Академията „Алдо Моро“ в Лече, Италия и на отличия за поезия на Салон за поезията в Париж бе поздравена от Министерството на културата, от СБЖ, Съюза на свободните писатели, Дамски литературен салон Евгения Марс и представители на артистичната и журналистическата гилдия.

Докато в София пред приятели, литературоведи и почитатели Крася Титянова представи
прочувствената си лирика, във френската столица излезе от печат сборен алманах на най-добрите европейски поети, издание на Lecture Europoesie 2015.

Актрисата Лиляна Филипова рецетира едни от най-прекрасните стихове на носителката на наградите „Златно перо“ и „Народен будител“, като „Изповед“, „Искам да скитам“, „Докато съм с криле“, отличени с Международната поетична награда за франкофония „Европоезия“. Присъстващите аплодипаха и двете творби „Две души“ и „Душата ми е храм“, превърнати в песни, пожънали успехи на  международни музикални форуми като Евразийския фестивал, на фестивала „Турковизия“, на фестивали в Кипър, Ван,  Истанбул и Адана.

Водеща на промоцията беше актрисата Божидара Цекова – председател на Дамския литературен салон, а зам председателят на ССП  Владимир Луков  връчи поздравителен адрес и плакет-реплика на Златния ритон от панагюрското съкровище. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова и Георги Владимиров от Министерство на културата също поздравиха поетесата Крася Титянова – председател е на Салон за култура и публицистика „Журналист“ към СБЖ , член на УС на ССП, делегат за България в Асоциацията за Европейски срещи и Евпопоезия в Париж, както и на международния съвет на детската книга -IBBY. Титянова е една от учредителките на Дамски литературен салон Евгения Марс, председател на журналистическо дружество „Меридяни“.

Крася Титянова е популярно лице от малкия екран. Работила е повече от петнайсет години в БНТ в дирекция “Културни и образователни програми“, а филмите й са печелили най-престижните награди на СБЖ за публицистика. Автор е на повече от 200 телевизионни филма , излъчени по Българска национална телевизия,а образователният курс по френски език й печели покана за специализация във френска телевизия. Крася Титянова води на живо 150 едночасови предавания – „Тенденции в образованието“ и „Естетика и тенденции“ в „Канал 2001“.  Автор е на над 100 предавания излъчени по БНР и на стотици пубрикации в периодичния печат.

Крася Титянова е носител на много национални и международни престижни награди : на Комитета за телевизия и радио , на Съюза на българските журналисти „Златното перо“, за активна журналистическа дейност, на Съюза на българските писатели“ Народен будител-2009“ за цялосно творчество , литературна награда за поезия „Петър Алипиев“ , девет международни награди за поезия от Центъра за Европейска култура “ Алдо Моро“- Лече, Италия, Международна награда за поезия „Вива востра“- Анкона, Италия и три международни награди за поезия и франкофония на Асоциацията за Европеиски срещи и Европоезия в Париж, Франция.

Виктория Милчева

- реклама -spot_img