Здравка Евтимова: Димитър Димов е като огледало на българската душевност

110 години от рождението на бележития Димитър Димов са като 110 галактики за българската литература, заяви пред БГНЕС писателят Здравка Евтимова.

Тази вечер в Столична библиотека отбелязаха 110 години от рождението на драматурга в присъствието на неговата дъщеря Теодора. От фондовете на библиотеката бяха показани ценни издания на Димов, сред които „Осъдени души“ от 1945 г. и „Тютюн“ от 1951 г.

„Творбите на Димитър Димов са като огледало на българската душевност и талант. Онова, което Димов ни предлага е именно неугасим талант. Неговият живот и непреклонност не е тайна за никого и в това отношение той може да е пример, нека да е пример за младите”, каза Евтимова.

„Това е един от писателите, които съставят нашата класика. Не можем да си представим нашата литература от XX в. без романите на Димов. Афоризмът, че класиката е това, което всички знаят, но никой не чете, не е верен. Познавам много млади хора, които четат Димитър Димов или Талев и ги помнят”, коментира за БГНЕС литературният критик и преподавател в СУ проф. Кирил Топалов.

Дъщерята на Димитър Димов – Теодора си спомни за първото посещение в Мадрид. /БГНЕС

Start typing and press Enter to search