Здрави деца в България

 

С ПОДКРЕПАТА НА ПРОГРАМА „ЗДРАВИ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ“ В 6 БЪЛГАРСКИ ГРАДА СЕ
ПРОВЕДЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН, ПОСВЕТЕН НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Над 1500 деца и популярни шеф-готвачи се включиха в дискусии по темата за
балансираното готвене във Варна, Бургас, София, Стара Загора, Русе и Велико Търново

 

През 2017 г. традиционният Европейски ден за здравословно хранене, организиран от Евро-Ток България /Европейското сдружение на професионалните кулинари/, гостува на 6 от най-големите градове в България. С подкрепата на програма „Здрави деца в България“, финансирана от Нестле България, 1500 деца от Варна, Бургас, София, Стара Загора, Русе и Велико Търново участваха в събитието и научиха повече за балансираното хранене и активния начин на живот.

В рамките на инициативата в София професионални готвачи помогнаха на децата да приготвят сами своето висококачествено балансирано меню, а в останалите градове се проведоха образователни дискусии на тема „Училищната лафка“. Партньори на инициативата бяха шеф-готвачите шеф Станимир Радичев, шеф Стоян Дачев и шеф Ангел от Велико Търново, майсторите от „Шеф клуб“ Русе, „Шеф‘с клуб“ Стара Загора, Евро-Ток Бургас, Българската асоциация за кулинарна култура и Грифит Хотели във Варна.

Основната идея на инициативата бе да провокира интереса на децата към здравословното и балансирано меню. Под формата на игра и занимателна дискусия, учениците научиха какво трябва да съдържа техният ежедневен полезен обяд, а след демонстрационното кулунарно шоу имаха възможност и да му се насладят.

Заедно с децата в готвенето взеха участие и редица представители на правителството и местната власт, известни телевизионни водещи и популярни български спортисти. За финал на всяко от събитията бяха предвидени и подходящи за възрастта на децата спортни активности и състезания.

Европейските дни за здравословно хранене и готвене с деца се проведоха през изминалите няколко дни – от 14 до 16 февруари в следните училища:

 

Град Дата Локация
Варна 14 февруари 2017 г. Международно френско училище
Бургас 16 февруари 2017 г. ОУ “Братя Миладинови”
София 14 февруари 2017 г. Зала Арена Армеец
Стара Загора 15 февруари 2017 г. Частно основно училище “Елин Пелин”
Русе 16 февруари 2017 г. 1-во частно училище “Леонардо Да Винчи”
Велико Търново 16 февруари 2017 г. СОУ “Вела Благоева”

 

Повече за „Здрави деца в България“

„Здрави деца в България“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот в училище. Програмата е финансирана от Нестле България и се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването, Столична община, Българската асоциация за изследване на затлъстяването и на съпътстващите го заболявания (БАСОРД), Българската федерация по гимнастика и Евро-Ток България. Като част от ангажимента на Нестле за подобряване на хранителните навици и насърчаване на активния начин на живот в училище и в рамките на програмата „Здрави деца в България“, през 2017 г. Нестле България планира да предостави специална награда за най-активно училище. В рамките на проекта компанията ще предостави награда на стойност 15 000 лева, която да бъде използвана за подобряване на условията и материално-техническата база в училищата.

Start typing and press Enter to search