„Здравей, България”: работници в цеха за боеприпаси започнали работа там след 4-дневен курс

- реклама -

 „Здравей, България”: работници в цеха за боеприпаси започнали работа там след 4-дневен курс

 

 Трима от пострадалите при взривовете в цеха за боеприпаси край ямболското село Лозенец са се захванали с опасната работа след едва 4-дневно обучение.  Това разкриха те ексклузивно в ефира на „Здравей, България” тази сутрин.

Мъжете, които са настанени в Хирургичното отделение на болницата в Ямбол с леки наранявания, разказаха пред репортера Мария Цънцарова, че месечните им заплати са в размер на 350 лева. Някои от тях са единствено с гимназиално образование и са започнали опасната работа поради липсата на други възможности. Твърдят, че осигуровките на целия им екип са внасяни редовно, но при постъпването на трима от тях в лечебното заведение се оказало, че не са здравно осигурени.
В ефира на „Здравей, България” Дина Попова, жител в с. Лозенец, коментира, че трагичният инцидент не ги учудва именно заради липсата на достатъчно квалификация и неподготвеност на работещите там. Жената разказа и как миналата година част от същите боеприпаси са били използвани за фойерверки.

За съжаление, трима от пострадалите след експлозията край Челопечене все още са в неизвестност. Настанените в Ямболската болница изключиха възможността експлозиите да са възникнали вследствие на нарушаване на правилата за работа. Казват, че спазвали всички забрани – за пушене, за носене на мобилен телефон и фотоапарат.

 

- реклама -