Завишени цени на яйцата преди Великден

- реклама -spot_img

Разследване на БНТ показа завишени цени на яйцата преди Великден

 

Яйцата освен най – обсъждания в последните седмици, са и най – търсеният продукт.  Експеримент на „Денят започва” откри доста интересни факти около размера и цената на яйцата. Оказа се, че голяма част от предлаганите в магазините яйца не отговарят на обявения на етикетите размер. До тези изводи стигнаха репортерът Екатерина Анева и операторът Николай Илчев след проведеното разследване. Експериментът е направен в няколко малки столични магазинчета, голяма верига и един от най – посещаваните пазари в ж.к. Младост.

Според Наредба №1 на МЗХ  и Регламент на ЕС, най – малките яйца, с тегло под 53гр. са с размер S, следващата категория – М са от 53 до 63гр., L от 63 до 73 и най – големите  XL над 73 грама.  От купените с размер L яйца, едва едно беше с размер над 63 грама, тези с размер XL, пък директно влизат в категорията на L. Само най – малките яйца отговарят на стандартите за M и то в долната граница  – 53 гр. От проверката на БНТ става ясно още, че това ощетява потребителите сериозно, защото разликата в цената от M до XL е между 10 и 15 стотинки. И така реално на една кора яйца, продавани за L, клиентите губят между 2 и 3 лв.

Екипът ни направи и друго шокиращо разкритие – реалната себестойност на едно яйце, снесено от кокошка, отглеждана по европейските стандарти с калкулирани разходи за отопление, храна, както и заплати на персонала във фермата е не повече от 9 ст. В момента на пазара най – евтините яйца не падат под 30 ст. Неволни грешки при сортирането не могат да станат, тъй като това става със специални машини, които механично мерят и разделят яйца по размери.

 

Не пропускайте цялото разследване на Екатерина Анева утре след 8.00 ч. в сутрешния блок на БНТ – „Денят започва”

- реклама -spot_img