ЗАНАЯТИ И НРАВИ ОТ ТРОЯНСКО

- реклама -

На 14 юни 2012 г. от 11:00 ч. с троянска сливова и „блажено” жито в Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита изложбата „Занаяти и нрави от Троянско” на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

Троянският край е място със съхранена специфична материална и духовна култура, част от националната. Чрез богат снимков материал зрителят изгражда своята представа за селището – типично занаятчийско, с главната улица, с дюкяните, пазара, Марковския мост, но и неочаквано различен – с театъра, оперета, джаз състава.

Експозицията включва над 200 движими културни ценности от различни раздели на народното изкуство – керамика, художествено дървообработване, металообработване, художествен текстил. Сред тях са безспорни образци на местните занаяти като настолният кръст, изработен от братята Илия и Кирил Тотеви – майстори-златари от Троян. Той е подарен от братя Тотеви на църквата „Св. Николай Летни” в с. Гумощник За своята работа Илия Тотев е отличен на Балканското изложение в Лондон през 1907 г. с диплома и сребърен медал.

Произведенията на майсторите грънчари също заемат подобаващо място в експозицията. Посетителят ще се удиви на изкуството на майсторите Баю Добрев и Стойко Шошков и на техните чинии с рисувани „Захариеви китки” и разбира се на голямото разнообразие от стомни, правени само в Троянския край – „Троянка”, Динченка”, „Ловчанка”, „Шейтанка”, „Булка”, „Рогачка”. Делви, ръкатки, бардуци за ракия, чинии от края на ХІХ и началото на ХХ век показват разнообразието от форми, изработвани от троянските грънчари. Със своята старинност и изящна естетика ще ни впечатлят пукал за вино от 1860 г. и чиния от 1852 г.

Красотата на троянските тъкани и плетива ще открием в даровните пешкири, църковни месали, плетени вълнени чорапи, както и чергите „на ножове” и на „колела”, в които е втъкано усещането за красота на балканджиите. От празничната женска носия ще привлече вниманието ни престилката „на гюлове”, слагана само по специални поводи.

Всеки посетител на изложбата ще може да види чрез видеоматериали и технологията на занаятите, които са практикувани в Троянско.

Изложбата се реализира с подкрепата на Винпром – Троян и Община Троян.

 

В момента в Етнографския Музей при БАН можете да видите:

Изложба „Слънцето и месечината били брат и сестра…” – артистични интерпретации на фолклорни легенди на художниците от студио Компот Колектив.

Изложба „Карнавалът – крал на Европа” – атрактивна мултимедийна изложба, представяща маскарадните игри на Стария континент (реализирана с подкрепата на програма „Култура” на Европейския съюз)

Изложба „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” – рисунки на лауреатите от едноименния Национален конкурс за рисунка, провел се в рамките на Дни на Миладиновци 2011

 

 Етнографски музей – БАН

София, пл. „Княз Александър І” №1 (Източно крило на Царския дворец)

Работно време

вторник – неделя                  10:00 – 17:00 ч.

понеделник                           почивен ден

Цени на билети

за възрастни                          3 лв.

за ученици и студенти         1 лв.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...