Зала „България“ отново с отворени врати за всички

- реклама -

След провела се среща днес в Министерството на културата, двете страни намериха разумно решение, което не е в ущърб на нито един от столичните оркестри

 Благодарение на бързата реакция на Министъра на културата, казусът със зала „България“ намери своето решение. С оглед обществения интерес, единствената по рода си акустична зала в София отново ще стане достъпна както за оркестрите на Класик ФМ и БНР, така и за тяхната публика. Втора каса в залата отново ще има, а афишите за предстоящите концерти ще бъдат разположени още днес във фоайето на концертния комплекс.

„Искаме да благодарим на всички, които съдействаха за положителното разрешаване на ситуацията. Бързата реакция и намеса на Министерството на културата и преди всичко г-н Вежди Рашидов, показаха, че мястото на музикалната култура в България е важно и, че културата не се дели на държавна и частна”, сподели Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“, представляваща оркестъра на Класик ФМ радио. „Въпросите, които се повдигнаха сред широката общественост и всичко, което се случи е много важна стъпка, която се надяваме, че ще доведе до положителни резултати не само за цялата музикална общност, но и за всички почитатели на класическата музика“.

От средата на следващата седмица касата на Кантус Фирмус в зала „България“ ще отвори врати. Почитателите на Симфоничния оркестър на БНР и оркестъра на Класик ФМ ще могат да закупят билети за предстоящите им концерти в залата. Тази година Кантус Фирмус организират 2 цикъла от концерти. На 03 февруари „Музиката на Америка“ стартира с концерт, посветен на Златния век на холивудската филмова музика, а на 8-ми февруари за първи път на една сцена ще музицират цигуларят Светлин Русев и пианистът Петър Петров, което ще постави началото на камерния цикъл „Светлин Русев и приятели“. Концертите на БНР в обновената зала „България“ ще бъдат разпредели в 2 цикъла, като първият от тях започва на 10 февруари с концерт под надслов „Поема на екстаза“ под диригентството на маестро Емил Табаков и солист Боян Воденичаров, пиано.

- реклама -