Закон за предучилищното и училищното образование

- реклама -

Закон за предучилищното и училищното образованиеНа 12.12. проектът за Закон за предучилищното и училищното образование ще влезе в пленарна зала за гласуване на второ четене. След почти година на “обществено обсъждане”, в която на практика няма обществена организация, независима от държавата, която да подкрепя този проект, и след сериозните критики, изказани към него от родители, учители и ученици, (вкл. чрез подписка от 33 000 подписа) проектът влиза за гласуване такъв, какъвто беше при неговото представяне. Това е ясен знак, че нито МОНМ, нито народните представители от комисията по Образованието, имат намерение и възможност да изработят закон, който да обслужва равнопоставено всички групи от обществото по отношение на образованието.

Проектът бетонира държавния монопол в образователната система, засилва зависимостта от държавата на частната инициатива в образованието, лишава децата от избор, не допуска родителите до участие в образователния процес и най-скандалното – въвежда принудителна институционализация на децата от годината, в която навършват 4 год. 

Във връзка с последното, Национална мрежа на родителите представя своето становище по проектозакона (приложено), присъединява се към протеста на родители и родителски организации на 12.12., който ще се състои пред Народното събрание (заден вход), и ще участва на кръглата маса в НС (зала Изток, 11 ч), инициирана от СК по темата за държавната политика в образованието.

Становището на НМР се подкрепя от:
Организации:
Асоциация на родителските кооперативи
Гражданска инициатива на родителите – гр. Варна
Гражданска инициатива на родителите – гр. Пазарджик 
Частно у-ще „П.Р.Славейков” (Евелина Николова)
Занималня „Роден край”, гр. Пловдив
Сдружение „Училищно настоятелство ресурсен център- Пазарджик” 
“Работилничка за чудеса”
Институт за пазарна икономика
Движение за либерализация на образованието 
Център „Естествени идеи”
Communication Academy 
Личности:
Проф. Калин Янакиев
Д-р Румен Петров, Център БИОХ, НБУ 
прот. Николай Георгиев 
Даниела Кузманова
Марин Бодаков
Румен Бояджиев

PDF файл

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -