ЗА КНИГАТА „ИГРА НА МАСКИ” БЕЗ МАСКА

Игра на маски

 

Игра на маскиНина Дончева

Бях се замислила напоследък, колко много четат нашите тийнеджъри книги за… вампири. И с колко много такива книги са пълни книжарниците – богат избор на един и същи жанр, с едни и същи герои и подобни истории. Честно да си кажа приятно ми е, че дъщеря ми чете, но пък не ми е приятно, че всяка следваща книга е все така, здраво свързана с „вампирската” тематика.

Мислех си, че ще е чудесно ако на пазара има и други тийн романи, но без задължителното присъствие на „кръвожадните”. И като че ли по желание на моята мисъл, съдбата ми подаде точно такъв тийнейджърски роман в ръцете – „Игра на маски” на Бени Хюбнер.

Купих книгата, изпратих я на дъщеря ми (тя беше на морето) и само след няколко часа, получих съобщение във фейсбук – „Леле, мамо, много яка книга, да ми купиш и другата част… ако има втора част, де!” ( Поредиците за вампири никога не са само една част, нали знаете?).
След като тя се прибра в къщи, аз също прочетох книгата на един дъх. И се зарадвах – ето едно полезно, а и много приятно и същевременно интригуващо четиво за нашите пораснали деца.

Това е увлекателна история, в която може да намерите всички онези неща от ежедневието на младите хора – приятелство, любовни трепети, съревнование, игра, агресия и целият калейдоскоп от чувства и емоции на младежите. И разбира се, маски, които трябва да бъдат свалени. Героите са истински, реални, в тях може да се припознае всеки един тийнейджър. Нямат свръхестествени сили, не са от друг свят или друго измерение. Това са най-обикновени момичета и момчета – такива, като тези които срещаме на улицата всеки ден. Точно това прави книгата близка до читателя и съвсем реално звучаща. Историята в нея завладява, защото може да случи днес или утре на някой от вас. А може и вече да се е случвала. Но въпреки това сюжетът е провокативен, кара те да мислиш, да задаваш въпроси – как бих постъпила аз, какво бих казала в този момент, бих ли се поддала на това предизвикателство, бих ли избягала и такъв момент, и още, и още.

Та, кой тийнейджър не е преживявал вълненията и трепетите на младото момиче, което се мести в друг град и сменя училище, приятели, среда и обкръжение; нейното изпитание – да остане вярна на себе си и да бъде „различната” или да се смеси с останалите, избирайки от кои да бъде – популярните или загубеняците?
Изборът, който правиш в такъв момент е много важен. Той определя целият ти последващ живот в новата среда. А когато историята тече на фона на лагерната обстановка, далече от познатата градска средата, сред гори, планини и буйни реки, тогава става още по-интригуващо. Защото точно тук разбираш на кого можеш да разчиташ, от кого трябва да се пазиш и кой остава твой верен приятел до край.

Горещо препоръчвам книгата на всички тийнейджъри, пък и на техните родители.
О, и още нещо, Бени Хюбнер е български автор, не търсете книгата на рафта с англоезичните писатели. Там са историите за вампири.

- Advertisement -