Yuli Damyanov

- реклама -spot_img

Юли Дамянов, диригентЮли Дамянов, диригент

 

Юли Дамянов е роден на 26 юли 1959 г. в Перник. Завършва Българската държвна консерватория със специалност „Оркестрово дирижиране” при проф. Константин Илиев. 24 години работи в ДМТ ”Стефан Македонски” като диригент и главен диригент, където реализира десетки постановки на опери („Цар и дърводелец” от Лорцинг, „Амал и нощните посетители” от Меноти), оперети („Две сърца в ¾ такт” от Р. Щолц, „Страната на усмивките” от Лехар, „Хубавата Елена” от Офенбах, „Виенска кръв” от Й. Щраус-син, „Херцогинята на Чикаго” и „Царицата на чардаша” от И. Калман, „Виктория и нейният хусар” от Абрахам), мюзикъли („Кабаре”, „La Cage aux Folles”, „Sugar” и др.), множество български мюзикъли за деца и възрастни, редица концерти, значителна част от тях играни и в чужбина. Гостува на всички значими оркестри и музикални театри (опери) в страната, дирижирал е в цяла Европа, Русия и Япония. Репертоарът му включва още „Цигански барон”, „Прилепът”, „Графиня Марица”, „Веселата вдовица”, „Рита”, „Копринената стълба”, „Брачната полица”, „Моята прекрасна лейди” и много други.

Юли Дамянов се занимава с композиция, автор е на „Missa catholica bulgarica”, мюзикъла „Рибарски свади” по Карло Голдони, детската опера – приказка „Случки драматични с образи комични” („Клан – недоклан”), на много симфонични („Цветница”,”Blues 13” и др.) и вокални („Една звезда”, „Мъжки романс” и др.) произведения, носител на награди от конкурсите „7/8” и „Борис Христов”. Два пъти  носител на наградата „Кристална лира”.

Юли Дамянов е дългогодишен преподавател в ДМА ”Панчо Владигеров”, ръководител на хор ”Иван Топалов” – Перник, завоювал награди от международни хорови олимпиади, конкурси и фестивали.

- реклама -spot_img
Previous articleOrlin Goranov, tenor
Next articleYuli Damyanov