ИЗЛОЖБА В МВНР ЗАКРИВА 32-РИТЕ ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА

Кулинарни лекции и философията на дзен са само част от оставащата програма

Изложба, показваща моменти от дипломатическите отношения между България и Япония, бележи края на 32-рите Дни на японската култура у нас. Тя започва на 1 ноември и ще продължи цели 2 месеца – до 31 декември – в Държавния културен институт към Министъра на външните работи в София.

Експозицията е базирана на материали от книгата „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”, посветена на тройния юбилей на отношенията между двете държави, който беше отбелязан през 2019 г.
В тройния юбилей се включва отбелязването на 110 години от началото на официалните контакти (1909 г.), 80 години от установяването на дипломатически отношения (1939 г.) и 60 години от възстановяването на прекъснатите в края на Втората световна война дипломатически отношения (1959 г.).

Историята на отношенията между двете държави може да бъде проследена с изложените факсимилета на архивни документи и множество снимки от държавните и дипломатически архиви на България и Япония, Регионалния военноисторически музей в Плевен и от други официални, академични, медийни източници и лични фото-архиви от двете страни.
Изложбата ще бъде подредена на ет. 7 в министерството на външните работи, а посещението ще става след предварително записване на тел. 02 903 0641.

Лекции

Дните на японската култура, които се провеждат за 32-ри път у нас, продължават с наситена програма и през целия ноември. На 5 и 12 ноември изкушените от японската кухня могат да проследят лекцията на Нодзоми Фурутани – официален готвач в резиденцията на японския посланик у нас. Лекцията ще се концентрира върху базовите техники при приготвянето на японска храна и презентацията на ястието. Темата на лекцията на 5 ноември е „Рибата в японската кухня – начини на употреба и филетиране“, а на 12 ноември шеф Фурутани ще изнесе лекция на тема „Усещането за сезонност в начина на аранжиране и поднасяне на японската кухня и японския дух на гостоприемство“. Широката публика ще има възможност да се докосне до японската кулинарна култура чрез онлайн предаване на събитието.

На 6 ноември ще се проведе лекция на Шунмьо Масуно, дзен-будистки монах, известен дизайнер на японски градини и автор на книги за простичкия живот, който ще ни разкаже как чрез „дзен” можем да постигнем вътрешен мир и да продължаваме напред въпреки неспокойното ежедневие. На 13 ноември Шунмьо Масуно ще изнесе и лекция за японските градини, които се основават на идеите на „дзен” и японската култура. Лекторът ще представи връзката между философията на „дзен” и японските градини, както и елементите, които ги отличават от градините в западен стил. Двете лекции ще се проведат онлайн.

Декоративни топки „темари“, но придружени от творби на цветно кири-е, създадени от японски и български артисти, ще видят посетителите на Градската художествена галерия в Пловдив от 5 до 24 ноември. В програмата е предвидена и онлайн лекция на тема кири-е, изнесена от един японския артист и майстор на кири-е Маяно Онодера. Детайлите ще бъдат споделени скоро в онлайн каналите на „Дни на японската култура“.

Експозиции

Освен споменатите изложби в МВнР и в Градската художествена галерия в Пловдив, в програмата остава и още една пленителна експозиция.
Последното – от гледна точка на начална дата – събитие от 32-рите Дни на японската култура в България ще бъде самостоятелната изложба на Какуко Ишии „Мизухики. Иновации от Япония“. Тя стартира на 24 ноември и ще може да бъде видяна до 8 декември в Галерия „Средец“ на Министерство на културата. Мизухики е древна японска форма на изкуство, която използва твърда корда от оризова хартия за създаване на триизмерни скулптури и модели.

Актуалната програма и информация за предстоящите и изминали събития може да бъде следена на сайта на японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

Start typing and press Enter to search