„Вяра и общество”

- реклама -

Канонизацията на духовниците, жертва на комунистическите репресии във „Вяра и общество”

 

От тази събота зрителите на БНТ ще могат да гледат предаването „Вяра и общество” в нов час – 17:00 ч. По време на едночасовото живо предаване те ще имат възможността да задават своите въпроси и да споделят мненията си по дискутираните теми директно в ефир.

Първият брой на „Вяра и общество” за новия телевизионен сезон ще бъде посветен на темата за евентуалната канонизация на духовниците, жертва на комунистическите репресии. В студиото ще гостува г-жа Блага Рубашкин от Виена, племенница на архимандрит Ириней, изчезнал безследно на 23 септември 1944 г. Обект на дискусия ще бъде и въпросът дали Светият синод с 11 разсекретени агенти на ДС има моралното право да канонизира мъчениците на атеистичната власт.

В специален репортаж зрителите ще научат подробности около необикновената личност на свещеник Георги Стоянов (1874-1937) – участвал в подготовката на Илинденско- Преображенското въстание, доброволец в Балканската и Междусъюзническата война, впоследствие инициатор за съграждането на първия православен храм в Кърджали – църквата „Св. Георги”. При боевете за Мехомия (дн. Разлог) през 1913 г. протойерей Георги Стоянов сам повежда разколебаните войници в атака и благодарение на него градът е спасен от настъпващата гръцка дивизия.

 

Новост през този сезон е и отделянето на рубриката „Неделно евангелие” като самостоятелно излъчване. Досега зрителите можеха да я гледат в края на „Вяра и общество”, но от тази есен тя ще се излъчва всяка неделя от 8:00 ч. – в помощ на зрителите, които се подготвят за неделната литургия.

 

Гледайте „Вяра и общество” с водещ Горан Благоев всяка събота от

17:00 – 18:00ч. в ефира на БНТ!

- реклама -