Водна кула арт фест

- реклама -

Water_Tower_9Сдружение „ИМЕ“

Ви кани за седма поредна година на

Международния Фестивал за съвременно изкуство

„Водна кула арт фест“ във  

ВРЕМЕННО ЗАЩИТЕНИ ПРОСТРАНСТВА

Откриване 19 ти юни от 18.30ч. до 22.30ч.

– Водната кула, кв. Лозенец

 

Над 100 артисти от цял свят пристигат у нас на 19 юни, за да се включат в най-мащабния форум на съвременното изкуство в България- Водна кула. Фестивалът отново се фокусира върху изкуството на социална тематика, създадено за специални места в столицата – малко използвани или натоварени с особена история къщи, архитектурни паметници или пък сгради, предизвикали различни дебати в обществото.

Сред авторите, които ще пристигнат у нас са, както утвърдени и вече успели артисти, така и млади и дебютиращи творци. Те работят във всички посоки и движения, в които съвременното изкуство се проявява. Критични и социални, тези произведения събуждат нашите сетива и ни окуражават самите ние да погледнем по нов начин на  това, с което сме свикнали.

Местата, в които артистите ще влязат и ще променят нашето усещане за тях са: Водната кула в квартал „Лозенец“, Старата царска гара „Казичене”, Подземието „Сердика” на бул. „Мария Луиза”, бар „Хамбара” на ул. „Шести септември”, Музея за съвременно изкуство САМСИ и Музея на социалистическото изкуство.

Във фестивала ще видите и преживеете произведения на творци, които работят както с най-традиционните техники (но с концептуален характер), така и видео творби, пърформанси и инсталации, замислени, специално за мястото, в което се осъществяват (site specific works).

През тази година се забелязва отново силно изразено отношение на творците към природата и нашата връзка с нея. Такава е инсталацията на Йохан Уолтър (Дания) – Егей;   творба от видео и звуци, записани на повече от 20 свещени места в различни държави, или пък сред природата. Кадрите показват ритуали при които сливането със заобикалящата среда се случва чрез звуци и жестове. Така публиката е накарана да забрави думите и да „мисли” с езика на подсъзнанието.

 „Има ли език на съдбата?”  –  пък пита в своя пърформанс “Сирена на живо в София“, Лаура Кристин от Италия  (19 юни, във Водна кула, след 21:00 часа). В своята работа, Лаура изследва моментите, в които странни повторения на знаци или цифри ни карат да се замислим върху въпросите за предопределеността, а най-обикновените предмети придобиват необичайна сила върху психиката ни.

Сред интересните произведения, които изследват предметите, старите къщи и тяхното въздействие върху нашата психика е работата Трипо на Весела Михайлова (България) и Тиаго Мартинс (Португалия). Тандемът показва устройство, чийто дизайн е вдъхновен от детските спомени. „То събужда звукова връзка с отминали времена, гореща линия с миналото, то е средство, което ни свързва със спомените, скрити в стените”, твърдят авторите. За да разберете какво точно е Трипо и как работи то, трябва да дойдете на място, да го изследвате и да намерите точките, в които то се превръща във връзка с миналото. (Водна кула, 19.06.-22.06.)

 Връзката с бъдещето  ще бъде налична по време на фестивала. Творци като Пол Виербински от Германия, поставят проблемите на научната фантастиката и свръхестественото като тема на своите произведения. Други пък, като българката от Канада – Наталия Петкова застъпват въпроса за условията при които, дори най-сложната човешка дейност като говоренето може да се роботизира.

 

Политическите протести  и демонстрации  са неделима тема от настоящето на човечеството.  Артистите се фокусират върху различни моменти от тях – докато Клер Халпин от Ирландия се интересува от гнева в лицата на хората по време на демонстрации, Джон О’Харе от Великобритания изследва как усещането ни за цветове се влияе от социалната и политическата ни среда.

 Освен вече станалите традиционни за съвременното изкуство средства, като инсталацията, пърформанса и хепънинга, в тазгодишния фестивал участват и артисти, които използват и съвсем нови начини за изразяване, като ходенето пеша, примерно. С тази реторика работят норвежка група от четирима артисти – Катрин Констанс Гилснес, Фроде С. Якобсен, Тронд Арни Ванген, Ингеборг Торгерсен, както и българката Радина Стоименова. Кога, как и защо разходката от точка А до точка Б става произведение на изкуството, ще разберем от пърформанса на Радина «Искате ли да се разходите с мен?» на 20 юни в САМСИ.

 Джос Брегман от Холандия използва друго нетрадиционно средство – говоренето като метафора. На 22 юни в Хамбара Брегман ще се превърне в говореща арт творба и ще дискутира темите за европейското съседство. Авторът е превърнал своята къща в с.Осеновград, на 30 км от София в арт резиденция, където самият той се радва на интересни съседи и чудати взаимоотношения.

 

Изразяването е част от философията на фестивал Водна Кула, а то е изключително ценно, когато е честно и без притеснения. Темата за изразяването е застъпена и от българина Радомир Данков в неговата интерактивна инсталация Говори с  Ния.

Българинът Теодор ЛИХО пък ще покрие фасадата на Музея за съвременно изкуство САМСИ  с плътна димна завеса, върху която всеки гост ще може да напише своето име или това на любим човек със светлинни графити. Произведението  – ЯКО ДИМ и Всеки Участник от Публиката е Поканен да даде своето име ще бъде изпълнено на 20 юни, в деня на лятното слънцестоене.

 На 23 юни фестивалът ще открие една нова дестинация – Царската гара в Казичене. Някога гордата сграда е била важна част от връзката на България с Европа. Сега тя се е превърнала в останки на красивото, в руини, които вдъхновиха артистите от цял свят и те ще се включат с акции и инсталации в нея.

 

 

През 2013 г. Фестивалът е  част от Културния календар на Столична община и от кампанията „София – културна столица на Европа 2019г.“

Той ще се открие, традиционно в и около Водната кула, кв. Лозенец в София на 19 ти юни от 18.30ч. до 22.30ч.

 Каним Ви и на творческа работилницата –  „Направи си сам –  Културен активизъм“ –  Образователно- творческа работилница в рамките на „Водна кула арт фест“ между 20 – 22 Юни 2013

Организиран от Сдружение ИМЕ и  водена от Полската организация Foundation In Search Of.. – с участие на Българския център за нестопанско право

Творческата работилница е предназначена за всеки които се интересува от всяка една форма на културен активизъм, както и за хора вече част от организации които биха искали да повишат своите знания и капацитет в областта.

По време на семинара /творческата работилница ние ще представим различни възможности  за опериране като културен активист, ще представим основните инструменти на културния менаджмент и ще упражним  на практика аспекти от организирането на културен проект.

Чрез културния активизъм е възможно  да постигнете промени в публичното пространство, да промените възгледи и да разпространите позитивно отношение към живота, политиката и обществената реалност. Ние ще покажем добри практики по въпроса от България и Полша. Тази инициатива е подкрепена от

Полския Културен Институт София и Национален Фонд Култура

Творческата работилница ще се води на Английски език

 На 20-ти юни в програмата на фестивала се откриват изложения в:

 

Музея за съвременно изкуство „САМСИ” 2 ри етаж – с многобройни артистични изяви;

 

на 21-ви юни:

  Подземието Сердика – под Шоурум Рока на бул. „Мария Луиза“ – с изключителни интерактивни инсталации, към което самото пространство предразпалага. 

 

На 22- ри юни:

в двора на Водната Кула  – програма с творчески работилници

 в бар „Хамбара“ на ул. „6-ти септември“и вечерна програма от презентации на артисти

 На 23- ти юни:

 

В Старата Царска гара в с. Казичене-

 Ви Каним на откриването на друга дестинация в рамките на фестивала – – един ден акция – с инсталации на различни артисти

  С многоборойните си партньорства и участници „Водна Кула Арт Фест“, продължава да е най – големия Международен Фестивал  за Съвременни изкуства. Събитие на независимите артисти и граждани – платформа за обмен на идеи и сътрудничество, между различни социални групи, възрасти, националности на място за установяване на универсална принадлежност и отговорност към другите и нас самите, чрез средствата на изкуството.

  

 

Организира се от сдружение ИМЕ и приятели

 Фестивалът е инициатива на артисти

 Всички събития са с вход свободен

 За повече информация виж програмата.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Галерия Аросита представя / AROSITA Gallery presents Борис Колев /  Boris Kolev

24. 09. 2020 – 08. 10. 2020 НОВИ ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ /  NEW URBAN LEGEND AND MYTHS              Основно влияние за създаването на тази изложба...

Милена Цанева – „Броеница. Из гънките на паметта“ (откъс)

Излезе от печат книгата на проф. д-р Милена Цанева „Броеница. Из гънките на паметта“, пъстра и неизбродима галерия от спомени, ценен дар за любознателния...

Топ 10 на книжарници „Сиела“ за 14-20.09.2020

  Крадецът на праскови, Автор: Емилиян Станев, Издателство: Сиела https://ciela.com/kradetsat-na-praskovi-emiliyan-stanev.html   Менгеле - Ангелът на смъртта, Автор: Дейвид Маруел, Издателство: Сиела https://ciela.com/mengele-angelat-na-smartta.html   Дневникът на един дръндьо -...

Дубравка Угрешич – „Американски речник“ (откъс)

 REFUGEE – Откъде сте? – пита ме млад фламандски фотограф, опитвайки се с въпроса си да смекчи напрегнатото ми лице. – От Загреб – отговарям. – А...

Балкански лидер е финалист за Строителните Оскари 2020

Президентът на Северна Македония връчи първото отличие за NASTEL BUSINESS CENTER Една от най-успешните строителни компании на Балканите е финалист за престижния конкурс за Луксозно...

Арман Бабикян: Протестът изхвърли Борисов зад Околовръстното шосе

„Протестът постигна много неща. Трудно си даваме сметка за това, но България със сигурност не изглежда по същия начин, по който преди...