VIVACOM Аrt Hall представя хартиено театрално шоу

VIVACOM Аrt Hall представя хартиено театрално шоу пред Телефонната палата в Нощта на музеите в събота

В събота, 19 май, VIVACOM Аrt Hall щe се превърне в център на събитията по време на Европейската нощ на музеите, която се провежда за осми пореден път в София. Oт 18 до 2 часа след полунощ посетителите на пространството за култура и изкуство в Телефонната палата ще могат да видят най-голямата експозиция от Sofia Paper Art Fest на тема „Хартията в театъра“, а в 21 часа ще започне впечатляващо хартиено шоу с хартиени фигури, звук и светлина, създадено специално за Нощта – авторският пърформънс „Райска градина“ на една от най-успешните български куклени режисьорки Катя Петрова.
На ул. „Гурко“ пред VIVACOM Art Hall ще бъде разположена и хартиената улица – уъркшопове, демонстрации, малки представления, експозиции, карнавал и различни изкуства с хартия. Ще има представяния на древни японски хартиени техники, съпътствани с демонстрации на японско бойно изкуство. Ще могат да се видят интересни хартиени бижута, аксесоари и различни произведения, създадени от професионалисти и любители на хартиеното изкуство. От 18 до 22 часа пред Телефонната палата ще бъде отворен и детски център, създаден от студентите по сценография на Мая Петрова и Мария Диманова за забавление на най-малките посетители на Нощта.
Европейската нощ на музеите се организира от Френския културен институт в София. Над 30 столични музеи и галерии се присъединяват към инициативата, като някои от тях ще предлагат не само нощно посещение на изложбите, но и концерти, игри и други представления. Пълната програма на Нощта може да се намери като допълнение на сайтовете на организаторите: http://www.vivacom.bg/bg/residential/about_us/vivacom_fund и www.institutfrance.bg
Като партньор на Европейската нощ на музеите 2012, VIVACOM Фонд организира и редица други активности вечерта на 19-ти май. Доброволците на VIVACOM Cares ще осигуряват карти с програмата и обозначените за посещения локации за всеки посетител на музеите и галериите. Освен информация за активностите, картите на VIVACOM предлагат и игра с награди: всеки участник, посетил всички отворени локации, получава стикер. Събралите стикери от всички локации ще получат оригинален подарък от VIVACOM, който ще могат да си вземат в замяна на попълнената карта във VIVACOM Art Hall.
VIVACOM Фонд дългосрочно подкрепя най-големите културни събития в България като Европейската нощ на музеите в София и Нощта на музеите и галериите в Пловдив, давайки възможност на все повече зрители и почитатели на различните форми на изкуство да станат част от една по-наситена програма и нови форми на културни изживявания.

Start typing and press Enter to search

VIVACOM Art Hall

От 2 до 15 април във VIVACOM Art Hall можете да видите изложбата „Дървото на живота“ с куратор Игната Василева. Проектът представя модерни интерпретации на вечната тема за връзката между човека и природата на девет доказали се български автори: Ева Димитрова, проф. Илия Илиев, Игната Василева, Люба Халева, Любен Генов, Петя Денева, Слав Недев, Чавдар Вълов и Ясен Иванчев. Всеки от художниците е използвал различни изразни средства, но общото в творбите им е новаторският подход в тълкуването на универсалната тема. Кураторският проект на Игната Василева има за цел да покаже как художникът става част от хармоничната картина на видимия свят и я пренася върху платното, за да представи своето виждане за най-прекия път между човека и природата. Подходът на авторите е искрен, поетичен, възторжен и абстрактен и в същото време реалистичен, противоречив и лаконичен. Артистите изразяват своите послания и дават цялостен облик на новите си търсения, отговаряйки на въпроса как е възможно постигането на блажената хармония с изначалното. „Бдим над нашия Рай, защото той крие в себе си надеждата ни, че няма да има вече изчезнали гори, птици, животни …” – споделя Игната Василева. Неслучайно и дървото на живота е представено с вековния дъб от село Книжовник в Източните Родопи – представител на едно от най-застрашените от изчезване природни местообитания – старите широколистни равнинни гори. Проектът пряко засяга темата за опазването на природата и е реализиран в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – природозащитна гражданска организация, която от 1988 г. работи за опазването на дивите птици и българската природа. БДЗП е партньорът за България на BirdLife International – най-старата световна организация за защита на птиците.

Вход свободен.

Start typing and press Enter to search