Университетски театър на НБУ

- реклама -spot_img

Университетски театър на НБУ

„Следата“ или какво правим с диплома за театрално образование в джоба?

Фестивална инициатива на Университетски театър на НБУ

7 – 11 май 2015 г.

Вход свободен за цялата програма!

„Следата“ е инициатива на  Университетски театър – НБУ, чието второ издание ще се случи от 7 до 11 май 2015 г. Провокирана от нуждата за постоянен и задълбочен дебат над възможностите за реализация пред завършващите театрално образование студенти в България, тя предлага образователна платформа с паралелно представяне на дипломни спектакли на студенти от Нов български университет (София), НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (София), Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Югозападен университет “Неофит Рилски” , Благоевград и Театрален колеж „Любен Гройс“ (София).

Мисията на „Следата“ е да симулира микромодел на театралната ситуация в страната, набелязвайки основните проблеми и техните възможни решения.

В дългосрочните цели на инициативата стоят няколко основни намерения: развитие на мрежа, ангажирана с професионалните възможности за „младите“ в театъра; обмен на международен опит; представяне на дебютиращи артисти пред широката аудитория; лобиране за развитие на закони за подкрепа на дебютанти; стимулиране на активна комуникация между поколенията професионалисти и утвърждаване на обединено творческо съсловие.

В тазгодишните образователни ателиета* на „Следата“ гостуват лектори от Германия, Румъния, Латвия и България.

Кристоф Кнох, основател на центъра Мика Мока в Берлин и председател на Обединението на независимите артисти в Германия, ще представи възможностите за създаване на независими интердисциплинарни пространства. Кристоф Кнох е бил част от екипа на Deutsche Oper am Rhein, Дюселдорф,  а по-късно и в операта в Дортмунд. Организатор е на многобройни изложби и литературни събития. През пролетта на 2011 г. Кристоф Кнох започва Mica Мoca Project, независимо пространство, което оставя сериозен отпечатък върху берлинската сцена. Тази година Mica Moca ще бъде част от програмата на фестивала в Авиньон с проекта си DAS HAUS. От пролетта на 2012 г. Кнох е говорител на независимата арт сцена в Берлин и участва активно в политически процеси, свързани с урбанизма и развитието на артистични пространства.

Проф. Алба Симина Станциу е преподавател в театралния департамент на факултета по литература и изкуства в университета в Сибиу, Румъния. Завършила е музикалната академия със специалност сценична режисура в музикалния отдел на театъра, магистърска степен в областта на философията на културата на изпълнителските изкуства, а през 2004 г. защитава докторска степен. Алба Симина Станциу ще представи Международния театрален фестивал в Сибиу, най-големият ежегоден фестивал за изпълнителски изкуства в Румъния, който събира участници от 70 държави. В програмата му заемат място близо 350 събития, които се случват в 66 пространства. Сибиу е един от най-важните културни центрове в Румъния – Европейска столица на културата през 2007 г., а проф. Станциу ще представи опита си като съорганизатор на един от най-мащабните фестивали на Балканския полуостров в контекста на сътрудничеството с департамента по театрално изкуство на „Лусиан Блага“ в университета Сибиу.

Третият чуждестранен преподавател, който ще гостува в България по време на „Следата“ ще бъде Рамона Галкина, преподавател по разнородни танцови и движенчески дисциплини в латвийската Академия на културата в Рига. Тя е квалифициран преподавател по метода Фелденкрайс, който ще представи за танцьорите, участници в „Следата“. Рамона Галкина е танцов преподавател, танцьор и хореограф. Работила е в танцовата трупа „Олга Зитлухина“. Днес, като танцьор и хореограф, тя е част от Латвийската държавна културна фондация.

От българска страна в образователната програма ще се включат експерти и утвърдени професионалисти като: Христо Мутафчиев, председател на САБ с темата „Необходимост и възможности от легитимация на съсловието“; режисьорът Мартин Киселов и ателието „Как да се подготвим за кастинг или всичко, което трябва да знае актьорът, за да получи ролята“; проф. Анастасия  Савинова-Семова, преподавател в НАТФИЗ с презентацията „Актьор и маска“; доц. д-р Елена Благоева, експерт по управление на международни проекти и преподавател в НБУ с ателието в две части „Да направим идеите си видими“; Радослав Щерев – „Психо-физическа подготовка на актьора за работа“ и доц. д-р Емилия Алексиева с ателието „Може ли да се развива креативността?“.

Работните ателиета са отворени за млади специалисти от различни области: изпълнителски изкуства, артистичен мениджмънт, PR, културология и всички други, който имат интерес към театралното изкуство и неговите разнообразни форми. Участието в  уъркшоповете е с предварително записване!

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г.,

Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет и с подкрепата на Гьоте-институт, София.

 

“Следата” е инициатива на Университетски театър, НБУ.

- реклама -spot_img