Творба на световноизвестния Гад Улман

- реклама -

Gad_UllmanИзраелското посолство се сдобива с творба на световноизвестния Гад Улман

Творбата, създадена специално за България, съчетава всички техники на твореца

В началото на седмицата Израелското посолство в България получи изключително ценен подарък с духовна значимост и символика. Става въпрос за картина на известния израелски творец Гад Улман. В присъствието на Н.Пр. израелския посланик Шаул Камиса Раз и Заместник-Генералния директор на Външно Министерство на Израел, и тесен кръг от гости-интелектуалци Улман представи своята картина, разположена в четири платна, които самият той монтирал в продължение на няколко часа. Картината, изобразяваща различни животни, носи посланието на библейските сюжети, които според Улман трябва да бъдат източник на сила и размисъл във времена на войни и размирици. „За първи път в картина използвам всичките техники, с които работя – техника на фреската, специална техника за шпакловане, принтове, обработени с лепило и колография върху картон“, споделя Улман, който признава, че творбите му имат дълъг живот не само като творческа реализация, но и като използвани материали. Израелският художник разказа пред гостите, че картината е специално изготвена за България, а темата за мира и мъдростта е дошла с името на столицата София.

Гад Улман е един от първите творци, които съвместяват фотографията с графичното изкуство. След прекаран инфаркт, Улман започва да проявява силен интерес към слабостта на тялото и неговото бъдещо разпадане. Познат както в изобразителните и визуалните изкуства, Улман е изключително известен и със своите експерименти върху себе си, които в последствие биват реализирани в скулптури.    

Картината, която Гад Улман подари на посолството в България беше приета емоционално от българските и чуждестранни гости. „Освен, че ще имаме възможност да съхраним тази творба, вярвам, че ще се поучим от мъдростта, която тя носи със себе си.“ споделя Н.Пр. израелският посланик, който  отбеляза факта, че творбата пристига в емблематичен момент – 40 годишнината от войната от Йом Кипур.

За бъдещи проекти в България Улман развълнувано отговаря: „Имам пълна готовност и ако ме поканят да направя изложба, започвам да я подготвям веднага! За мен ще бъде чест!“. Гостите и служителите на Израелското Посолство имаха възможност да разгледат картината в детайли и да обсъдят с художника многото препратки, закодирани в уникалната творба.   

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -