Цигуларят Светлин Русев и пианистката Пламена Мангова с концерт в София на 12 юни

- реклама -spot_img

Цигуларят Светлин Русев и пианистката Пламена Мангова с концерт в София на 12 юниЦигуларят Светлин Русев и пианистката Пламена Мангова с концерт в София на 12 юни

Едни от най-именитите български музиканти ще излязат на една сцена в рамките на Европейския музикален фестивал

31 май 2012г., София

Известният цигулар Светлин Русев отново се връща в България за заключителния концерт от камерния цикъл „Светлин Русев и приятели“, който е част от тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал. На 12 юни (вторник) от 19.30 ч. в зала „България“ виртуозния музикант ще музицира с една от най-добрите български пианистки – Пламена Мангова. Двамата изпълнителни не са свирили на една сцена и това ще бъде първото им участие заедно. Програмата на концерта включва Елегична поема от Еужен Изаи, Соната за цигулка и пиано от Морис Равел, Каприз във форма на валс от Камий Сен-Санс/ Еужен Изаи, Соната за цигулка и пиано №3 от Едвард Григ и Дивертименто от Игор Стравински.

Камерният цикъл „Светлин Русев и приятели“ стартира в началото на февруари тази година. Идеята на цикъла е да продължи традицията на „Кантус Фирмус“ и радио Класик ФМ в организирането на камерни концерти на известни български музиканти, където още по-ярко изпъква техния многообразен талант. Светлин Русев, който е концертмайстор на Оркестъра на френското национално радио, е един от любимците на българската публика. Тя винаги посреща с възторг неговите изяви, както с оркестър, така и като камерен изпълнител. В програмата на цикъла бяха включени 3 концерта с негово участие.

Пламена Мангова е една от най-популярните и аплодирани български пианистки в Европа. Ключов момент в нейната международна кариера е спечелването на втора награда на престижния международен конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г. Носител е на наградата Diapason d’Or за 2007 за своя първи компактдиск с музика на Дмитрий Шостакович за фирмата Fuga Libera. Пламена Мангова свири с едни от най-големите оркестри в света – Филхармоничния оркестър на Токио, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Санкт-Петербург, Камерния оркестър на Европейския съюз, Софийската филхармония и много други. Записът на рецитала й с творби от Бетовен и „Бурлеска” от Рихард Щраус с Националния оркестър на Белгия получава най-високата оценка на списание “Диапазон”.

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. По традиция патрон на фестивала е кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова. Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Билетите за концерта на цигуларя Светлин Русев и Пламена Мангова са на цени от 10 до 35 лева.

- реклама -spot_img