БНТ променя програмата си в памет на Тодор Колев

- реклама -spot_img

Todor-KolevБНТ променя програмата си в памет на Тодор Колев

 

По повод кончината на големия български актьор Тодор Колев, националната телевизия променя програмата си тази вечер.

От 22:00ч. БНТ 1 ще излъчи игралния филм „Господин за един ден” с участието на легендарния актьор, а БНТ Свят от 19:10ч. „Умно село: Открит актьорски клас с Тодор Колев”. По БНТ2 от 21:40ч. зрителите ще могат да гледат „Най-доброто от…: Как ще ги стигнем…с Тодор Колев”.

 Тодор Колев е роден е на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” (1965). Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните “Сълза и смях” и Театър София.

Участва в над 30 игрални филма, сред които “Цар и генерал”, “Козият рог”, “Иван Кондарев”, “Двойникът”, “Господин за един ден”, “Опасен чар”.

Неговото творчество като автор и водещ на предаванията „Как ще ги стигнем с…Тодор Колев” и „Вход свободен”, както и многобройните му участия в новогодишни шоу програми на БНТ, ще останат завинаги в Златния фонд.

Носител е на редица награди – златен знак на община Шумен и званието “Почетен гражданин на Шумен (2005). Притежава четири първи награди за мъжка роля в киното, както и наградата за най-добро шоу на БНТ за 1994 г. “Как ще ги стигнем…”. През 2011 г. получава наградата “Икар” на Съюза на артистите в България за изключителен принос към българския театър. Доктор хонорис кауза на Шуменския университет (2002).

Неповторимият му почерк и талант са школа за бъдещите поколения. Ще го помним като светла и духовна натура, жив ум и топла душа. 

- реклама -spot_img