Тежко болните българи -източник на средства за болниците?

- реклама -

„Разследване”- превръщат ли се тежко болните българи в източник на средства за болниците?„Разследване”- превръщат ли се тежко болните българи в източник на средства за болниците?

Какви точно са правата на неизлечимо болните у нас и знаят ли те на какви манипулации се подлагат, разкри екипът на „Разследване” в последния епизод на предаването. Авторът Димитър Стоянов показа как се извършват излишни и скъпи операции на пациенти в терминално състояние, които биха могли да имат фатални последствия.

 

Онкоболната в последен стадий, Кети Писин, постъпва в МБАЛ „Токуда Болница София”, за да се бори с рака. Влиза в операционната с мисълта, че ще й бъде извършена козметична операция, но вместо това, професор Радослав Гайдарски, известен с репутацията си на изключителен чернодробен хирург, подлага пациентката на рискова коремна операция без нейното изрично съгласие.

 

От експертното мнение на д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, разбираме, че подобна операция е опасна и крайно излишна. Професор Гайдарски обаче твърди противоположното.

Грешките не свършват до тук. Съпругът на Кети Писин – Салко, сподели, че жена му е била държана на строга диета дни след операцията, въпреки нейната пълна способност да се храни. Мъжът е още по-шокиран от начинът, по който е бил принуден да направи дарение в размер на 347 лв. при изписването на жена му. ПР специалистът на Токуда твърди, че подобен опит за рекет не е бил извършен и че г-н Писин е подписал документа за дарение доброволно.

Въпреки дарените средства, отношението на докторите към пациентката не се подобрява. Трудно се намира лекар, който да се погрижи за Кети навреме, а тези които се отзовават, правят грешки дори при рутинни процедури. Състоянието на онкоболната се влошава, лекари твърдят, че й остават дни живот, а абсурдите продължават. Доцентка в същата в болница съобщава на семейство Писин, че Кети трябва да бъде оперирана спешно, а процедурата струва 3 600 лв.

Според д-р Кацаров, вниманието на лекарите от Токуда не е било концентрирано върху това да помогнат на болната, а жената просто е била използвана като средство за набиране на приходи.

Подобен е бил и случаят на Боряна Божинова, която влиза в болница „Токуда” с дископатия и до фаталния си край не разбира, че има рак, а Националната здравноосигурителна каса констатира 7 нарушения в начина, по който Боряна е била лекувана.

Състоянието на родната патология е катастрофално, а реална преценка по двата случая може да бъде дадена единствено от прокуратурата, която е назначила проверка.

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Създаден е механизъм за избягване на инциденти по море и въздух в Източно Средиземно море

Съюзниците в НАТО Гърция и Турция са участвали в разработването на двустранен механизъм, за да се избегнат случайни инциденти по въздух или...

RM TV: “Ботев” Вр гостува на “Левски” София

Материалът RM TV: “Ботев” Вр гостува на “Левски” София е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

BTA: Световна премиера на летящо такси край Париж

Германската компания за летящи автомобили Volocopter демонстрира потенциално нов метод за градски транспорт в бъдеще. На летище, близо до Париж, производителите направиха...

BTA: Диригентският пулт на Русенската опера – свободен за всеки

Днес, когато се отбелязва Международният ден на музиката, Русенската опера предостави възможност на всеки, който има желание, да застане на диригентския пулт...

BTA: Певицата Шаная Туейн отбелязва 25 години от създаването на албума, който я направи звезда

Шаная Туейн отбелязва 25-годишнината от излизането на албума, който не само я превърна от бореща се да пробие канадска певица и авторка...

Радев: Системното погазване на закона от Гешев уронва устоите на държавата

Системното погазване на закона и общественият интерес от страна на главния прокурор, в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и...