ТЕМАТА НА НОВА

- реклама -

 

Събота, 02 юни, 19.30 ч.

Тема: Споделен хляб

Автор: Марина Цекова

Оператор: Цоньо Данчев

 

Според Джон от Холандия хляб се прави с брашно, вода, мая и сол. Ши от Китай може да добави и месо или зеленчук, други слагат и малко квас, а според леля Роза питката първо трябва да отиде на „оране и копане” и чак тогава може да се яде. Какъв е вкусът на хляба в различните държави по света и как народите са развили характерни тънкости при направата му през вековете? Това ще разкрие репортерът Марина Цекова в утрешния епизод на „Темата на Нова”, посветен именно на едно от най-старите творения на човека. Какво съветват експертите и как най-правилно да пазаруваме и консумираме хляба? Каква е тайната на содената питка, китайския хляб Манто, фолкорнбреда и хляба от лимец? И не на последно място, как любовта и желанието са универсалните съставки, които обединяват рецептите за хляб по цял свят.

 

 

Неделя, 03 юни, 19.30 ч.

Тема: Земята се вълнува

Автор: Живко Константинов, Мария Димитрова

Оператор: Кирил Тасев, Цоньо Данчев

През 1928 г. земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удря Чирпан. Четири дни по-късно следва нов трус до Поповица с магнитуд близо до 7,0. И при двата труса жертвите и ранените достигат стотици, а хиляди сгради са напълно разрушени.

През 1986 г. Стражица се променя за един миг – земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер разлюлява малкия град. Хиляди къщи стават опасни за живеене, хиляди хора остават без дом за секунди. Именно от тази дата хората там започват да делят живота си на две части – преди и след земетресението.

През 22 май тази година земен трус от 5,8 по Рихтер разлюлява Перник и областта. Следват повече от 30 вторични труса. Разрушенията по сградите са в размер на поне 10 милиона лева, а стотици не могат да се приберат у дома, защото там вече е опасно да се живее.

Какво помнят хората от всички тези страшни минути? За ужаса от природната стихия и земетресенията, белязали хиляди човешки съдби – тази неделя в „Темата на Нова” с автори Живко Константинов и Мария Димитрова.

- реклама -