Темата на Нова

- реклама -

 Неделя, 28 октомври, 19.30 ч.

Тема: Престъпление от вяра

Автор: Мария Цънцарова

Оператор: Димитър Василев

 Преди осем години Ахмед Муса – един от 13-те обвиняеми в делото за радикален ислям, проговаря пред Галя Щърбева. Тогава той е първият осъден у нас за проповядване на ислямски фундаментализъм. Тази неделя, за втори път, той ще застане пред камерата на Нова ТВ и репортера Мария Цънцарова, за да разкаже за религиозните си дела.

 

За Ахмед разказват, че довел религията в пазарджишкия квартал Изток, че е човекът, който ръководи демонстрацията на вярата – налива пари, за да се демонстрират ислямските символи, да се носят забрадки, бурки, бради и др. При първата му среща с правосъдието преди 8 години става ясно, че е получавал пари от забранената радикална организация „Халифатска държава”. Кадри от тогава показват как говори пред ислямската общност, призовава към свещена война и създаването на халифатска държава.

 Днес обаче твърди, че никога не е проповядвал държавата да се превърне в Халифат. Живее със съпругата и четирите си деца, занимава се с търговия и вярва в ислямското правило, че когато някой получи присъда за делата си и изтърпи наказанието, никога повече не говори за това. Вярва и в още един свещен дълг – всеки мюсюлманин трябва да следва една единствена цел – да задоволи Аллах и да кани хората, защото чувства, че неговият път е истината. Той ще ги отведе в рая…

 За престъплението от вяра, наказанието и висшия дълг на всеки мюсюлманин – „Темата на Нова” тази неделя /28 октомври/ от 19.30 ч.

 

- реклама -