Темана на Нова

0
36

Събота, 19 май, 19:30 ч.

тема: Сладостта на Ориента

автор: Николай Василковски

оператор: Росен Илиев

 

Някъде там, където два континента протягат ръце един към друг. Някъде там, където Слънцето изгрява и залязва зад високите минарета на джамиите. Сред задръстените с автомобили и хора улици, отрупаните дюкяни и препълнените корабчета от двете страни на Босфора. Сред митове и легенди там се пази една вековна мистерия.

Истанбул, Топкапъ Сарай, 1473 година. В имперската кухня на султан Мехмед Втори изкусни готвачи създават десерт, който днес светът познава като баклава. Пленителният вкус на Ориента дълго време омагьосва височайшите гости на императорския дворец и елита на османската империя. Спорът за родината на баклавата се точи с години. Историята пази документи, според които първата рецепта датира 8 века преди Христа в земите на древна Асирия. За първи път там пекари поставят плънка от ядки и мед между тънки пластове тесто. За попечителство върху апетитната баклава през вековете претендират гърци, арменци, турци, иранци. Безспорен факт е, че всеки един от тези народи пази в народната си кухня десерти, които частично наподобяват това, което всички познаваме. Историята отказва да даде категоричен отговор на въпроса коя е родината на баклавата, но приписва запомнящия се омайващ сетивата вкус на средновековна Турция. Във времената, когато привилегията да вкусят баклава, са имали само големците.

Днес 18-милионният Истанбул е синоним на модерен блясък и хилядолетна история. Ароматът на прясно изпечената баклава се носи навсякъде из шумния търговски квартал Каракьой. Страшните сирени на преминаващите кораби се борят с уличната гюрултия, обхванала европейския бряг на космополитния град от зори до здрач.

Повече от 60 години фабриката на Надир Гюллу край Босфора пази вековната традиция на вкусната турска баклава. Вкус, известен в цял свят и омайвал години наред елита на Истанбул. Неповторимият аромат на Ориента. Там, на брега на търговския квартал Каракьой. В самото сърце на необятния лабиринт на Истанбул.

 

 

Неделя, 20 май, 19:30 ч.

тема: Портрет на един шампион

автор: Димитър Сарджев и Огнян Георгиев

оператор: Слав Жеков

 

Българинът Кубрат Пулев наскоро стана европейски шампион по бокс за професионалисти. На международната Галавечер в Ерфурт, Германия, във вълнуващ двубой той нокаутира състезаващия се за Германия украинец Алексей Димитренко в предпоследния рунд. В историята сме имали и други подобни постижения, но никога в най-престижната свръхтежка категория. Грандиозният успех позволи на Кубрат да мечтае за световната корона, даде му сили да продължи да се готви и състезава за нов връх в своята кариера.

Тази неделя в „Темата на Нова” авторите Димитър Сарджев и Огнян Георгиев ще направят портрет на боксьора Кубрат Пулев и ще илюстрират онези неща, които стоят като опорни точки преди всеки важен двубой – неговият баща, изградил характера му на мъж, Родината и убеждението, че България не е абстрактно понятие, а всъщност са хората, които са нейни граждани, и Бог – вярата в невидимата сила, която ръководи нашите постъпки и направлява съдбата ни. Всичко това е представено в контекста на подготовката за най-важния мач в неговата кариера досега – мачът, превърнал го в европейски шампион и успешен спортист, но и доказващ величината му като човек и българин.

 

 

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.