Темана на Нова

- реклама -

Събота, 28 януари, 19:30 ч.

тема: Билети за култура

автор: София Стойчева

оператор: Цоньо Данчев, Кирил Тасев

В един и същи ден миналата година в София се провеждат 4 концерта едновременно – на Лепа Брена, Ванеса Мей, Мария Илиева и Содом. Шаде, Жан Мишел Жар и Том Джоунс са другите световноизвестни изпълнители, дошли в България и успели да напълнят зала „Арена Армеец” в пълния й капацитет. В навечерието на Коледа виенският Щраусоркестра напълва зала 1 на НДК в два поредни дни, като за втората дата пристигат и три автобуса зрители от Пловдив. За изминалата година над 70 хиляди са зрителите на Националната опера и балет. Същото се наблюдава и на театралната сцена. През 2011 г. в българските театри са влезли един милион зрители, а за някои спектакли билетите са били разпродадени месеци напред. 2011 е най-успешната и за българското кино за последните 20 години. Родните заглавия са били посетени от рекордните в най-новата ни история 60 хиляди зрители.

Всичко това е доказателство, че въпреки трудната икономическа ситуация в момента компаниите, които продават билети за концерти, театър и опера, не усещат влиянието на кризата. Какво кара българите да дават парите си за култура? Склонни ли са на компромиси, когато трябва да купят билети, или са готови да платят най-високата сума, за да си подарят изживяване, което ще помнят цял живот?

 

Неделя, 29 януари, 19:30 ч.

тема:  Законите на затвора

автор: Мария Цънцарова

оператор: Димитър Василев

Да влезеш в затвора не е лесна работа – или трябва да си го заслужил с престъпление, или трябва да получиш специално разрешение. И в двата случая на входа те проверяват. Разрешените вещи, които затворниците могат да имат и използват, са описани в списък. Въпреки контрола обаче, много забранени предмети и вещества попадат в ръцете на лишените от свобода. Как затворниците са организирали незаконния внос на мобилни телефони и наркотици, например? Защо го правят? Как една книга, пяна за бръснене или дори собственото ни тяло могат да се превърнат в тайници за внасяне на забранени вещи?

Правилата на играта в затвора по нищо не се различават от правилата навън – и тук човек може да има всичко, ако разполага с ресурси и знае как да използва действащите разменни монети. Силните хора определят съществуващия ред, а слабите се съобразяват с него. И тук парите играят основна роля, а всеки има своите начини на забогатяване.

Какви тайни крият местата за лишаване от свобода у нас? Как нарушителите на закона продължават да го нарушават и зад решетките? Журналистът на Нова ТВ Мария Цънцарова ще ни отведе в бургаския затвор, за да разкаже за истинските отношения и законите зад телените мрежи. В неделя тя ще бъде и специален гост в предаването „На 4 очи”.

               

- реклама -