Телевизия Европа връчи годишната си награда

- реклама -spot_img

Телевизия „Европа“ връчи годишната си награда за проевропейска политика на Херман ван Ромпой

Херман ван Ромпой бе на посещение у нас специално за 15 та годишнина на телевизия Европа

Херман ван Ромпой е тазгодишният носител на наградата за проевропейска политика на телевизия „Европа“. Първият председател на Европейския съвет пристигна в България специално за церемонията, която се състоя в София в хотел “Балкан” по случай 15 години от създаването на първата българска новинарска телевизия. На събитието присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателят на Република България Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът на Република България Мая Манолова, председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, президентът Петър Стоянов, както и много представители на българския политически и културен елит.

Наградата на Херман ван Ромпой беше връчена от президента на Република България и носител на миналогодишното отличие Росен Плевнелиев, както и от основателя на телевизия „Европа“ Емил Стоянов.

„Тази вечер имам честта да връча награда за проевропейска политика на един голям европеец. В години на тежки кризи Херман беше лидер, с чиито решения се съобразяваха всички, защото те бяха правилните визионерски решения за бъдещето на Европа. Херман ван Ромпой помогна на Европа в един много труден момент да премине през изпитанията“, изтъкна президентът на Република България Росен Плевнелиев.

„Получавам тази престижна награда като признание за моите европейски убеждения и действия за периода 2010-2014 г. Това бяха бурни години, но бурята в Европа още не е приключила. През тези времена на множество кризи ние се нуждаехме и все още се нуждаем от силна вяра в европейската идея като единствена възможност за европейците да поддържат и укрепват мира, благоденствието и демокрацията. Във времена на несигурност и безпокойство трябва да си припомняме каква е основната цел на ЕС. Ние живеем в мир вече 70 години, като със страните от Централна и Източна Европа успяхме да поставим края на Студената война по един мирен начин – нещо невиждано досега в историята. Заобиколени сме от военни действия по източната и южната си граница, хиляди души загубиха живота си в Украйна, само защото украинският народ искаше да сподели с нас европейските ни ценности, стотици хиляди загинаха във варварската война в Сирия, а в Европа на територията на ЕС все още мирът тържествува“, заяви Херман ван Ромпой.

„В ЕС няма място за нови авторитарни режими, каквито съществуват в близост до нас. Ние трябва да работим за насърчаване на диалога, умереността и взаимното уважение. Демокрацията означава да отстояваме нашите изконни ценности – политическа демокрация, върховенство на закона, отсъствие от всякаква дискриминация, равноправие на половете и разделение на религията от властта. Трябва да защитаваме своите ценности и своите граници. ЕС обединява 28 суверенни държави и половин милиард души. Трябва да запазим това общество единно. Ние сме заедно в ЕС, който е политически проект за мир, демокрация и просперитет. Силно се надявам, че гражданите на Великобритания ще вземат правилното решение, както направи Гърция, за оставане в еврозоната“. С тези думи Херман ван Ромпой прие престижната статуетка на телевизия „Европа“ от президента Росен Плевнелиев и основателя на телевизия „Европа“ Емил Стоянов .

 

- реклама -spot_img