Телевизия „Европа“ ще връчи годишната си награда за проевропейска политика

- реклама -

На 24 май в 18 часа на официална церемония в Балната зала на хотел “Радисън” телевизия „Европа“ ще връчи годишната си награда за проевропейска политика. Специално за церемонията у нас пристигна Н. Пр. Херман ван Ромпой – първият председател на Европейския съвет и носител на наградата през 2016 – а година.

Четвъртият носител на наградата на телевизия „Европа“ за проевропейска политика ще бъде министър – председателят на Република България г-н Бойко Борисов. Призът ще му бъде връчен на официална церемония в Деня на славянската писменост и култура 24 май от миналогодишния носител на наградата Н. Пр. Херман ван Ромпой. Той пристигна в България специално за церемонията на телевизия „Европа“.

Херман ван Ромпой е първият председател на Европейския съвет – от 2010 – а до 2014 – а година. Бил е министър – председател на Белгия в пердиоа 2008 – 2009 – а година. Ромпой е един от най-изтъкнатите европейски политически визионери и радетел на идеята за Обединена Европа.

По традиция новият носител на наградата на телевизия „Европа“ за проевропейска политика бе определен от ръководството на медията в диалог с миналогодишния лауреат.

Г-н Бойко Борисов има безспорни заслуги за затвърждаването на евроатлантическата ориентация и задълбочаване на евроатлантическата интеграция на страната ни. Както и за превръщането на България в държава, чийто глас се чува силно както от партньорите ни в Европейския съюз, така и от останалите държави в Европа.
През миналата година благодарение на дипломатическите усилия на премиера Борисов споразумението за мигрантите между Европейския съюз и Турция заработи. България получи 160 милиона евро помощ от Европейската комисия за опазване на външните граници и е сочена за пример в това отношение. Балканският маршрут на мигрантите на практика бе закрит и към момента натискът е почти нулев.

В знак на признателност към усилията на България за опазване на външните граници на Европейския съюз през 2016 – а година унгарският премиер Виктор Орбан удостои министър – председателя Бойко Борисов с орден за граждански заслуги „Голям кръст“.

На 26 март тази година ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори и Бойко Борисов бе избран за министър – председател за трети мандат, което се случва за първи път в най-новата история на България.
ГЕРБ – партията, чийто лидер е г-н Бойко Борисов, е член на най-голямото политическо семейство в Европа – това на Европейската народна партия.

Тази година лауреатът ще получи статуетка от скулптора Румен Михайлов на име “Европа”.
Телевизия „Европа“ ще предава на живо церемонията по връчване на годишната награда за проевропейска политика на 24 май в 18 часа.

- реклама -