СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ -12 РАЗГНЕВЕНИ МЪЖЕ

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ

 

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ 2014

Осмото издание на „Световен театър в София” се осъществява в партньорство със Столичната община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Всички спектакли са със субтитри на български и английски език

Театр Нови – Познан, Полша
12 РАЗГНЕВЕНИ МЪЖЕ
от Реджиналд Роуз

София:
3 юни 2014 г., Младежки театър
„Николай Бинев” – 19:00 ч.

Варна:
5 юни 2014 г., Сцена „Филиал”- 19:30


Всички представления, част от програмата на „Световен театър в София” тази година, ще могат да бъдат гледани за пръв път в столицата.

Преводач: Ян Чаплински
Режисьор: Радослав Рихчик
Сценография и костюми: Анна-Мария Карчмарска
Драматург: Ян Чаплински
Музика: Михал Лис
Хореограф: Рафал Урбацки
Участват: Михал Коцурек, Гжегож Голашевски, Томаш Ношински, Збигнев Грохал, Мариуш Заневски, Мариуш Пухалски, Тадеуш Джевецки, Матеуш Лавринович, Михал Груджински, Анджей Лайборек, Никодем Каспрович/ Шимон Мислаковски, Януш Анджейевски

„Дванайсет разгневени мъже” е култов филм от 1957 г. на режисьора Сидни Ламет по телевизионната драма на американския драматург Реджиналд Роуз. Дванайсет мъже се срещат, за да решат съдбата на момче, осъдено за убийство. Филмът демонстрира как в разгорещен дебат те преодоляват своите предразсъдъци, избягват капаните на една измамна система и издават справедлива и безпристрастна присъда. Демокрацията, истината и красотата триумфират.
Екипът на познанската театралната постановка „Дванайсет разгневени мъже” обаче се усъмнява в този триумф. Той създава спектакъл по същата пиеса, в който доброто и злото са обикновени средства за манипулация, а идеята за „кауза” е само желание да се постигне престиж или признание, а не да се разкрие истината. Тенденциозният език на заседателите като че ли служи не толкова за постигане на съгласие около обща идея, а за прикриване на лични травми, амбиции, комплекси и желания. Зрелищен и интелигентен спектакъл, който след премиерата си в Познан не спира да привлича внимание.

Режисьорът Радослав Рижик е от младите надежди на полския театър. Той завършва полонистика във Варшавския университет и режисура в Академията за театрално изкуство в Краков. Печели първа награда за режисура на Националния фестивал на режисурата Интерпретации, както награда от Националния конкурс за най-добро представление по Уилям Шекспир с постановката си „Хамлет” (2011).
С подкрепата на Полски институт в София.


Осмото издание на „Световен театър в София” се осъществява в партньорство със Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Полски институт в София, Фондация „Америка за България”, Сдружение „Антракт”, Театрална работилница „Сфумато”, Младежки театър „Николай Бинев”, Център за култура и дебат „Червената къща”.