СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ЗАВЪРШАВА 66

- реклама -

СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ЗАВЪРШАВА 66 – ия СИ СЕЗОН С ПРЕМИЕРА

ОТ РАДА МОСКОВА

 

 

На 21 юни 2012 г., от 19.00 часа, в салон „Гурко” 14,  Столичен Куклен Театър ще представи новия спектакъл в репертоара си „КЪДЕ ОТИВАШ КОНЧЕ?”. Авторката на пиесата за най-малките е  Рада Москова – един от класиците в българската детска драматургия. Режисьор на представлението е Емилия Цанкова, а сценографията е на Рада Цанкова. Куклите и костюмите са дело на Томиана Томова. Музиката е на Петър Цанков – един от основателите на група „Щурците”, а атрактивната мултимедийна визия е на Максим  Иванов.

Участват актьорите: Здравко Димитров, Ивет Лазарова, Силвия Петрова, Тодор Димитров, Христо Димитров.

 

Героите на Рада Москова оживяват на сцената и превеждат децата през вълнуващите приключения  на едно малко конче, което попада в света на „Големите”. В премеждията по пътя си, то научава какво е необходимо, за да бъдеш смел и голям. В този свят Кончето среща и най-добрия си приятел. Заедно разбират, че няма нищо страшно, когато не си сам, когато сте двама…

Атрактивните мултимедийни ефекти, които са основен акцент във визията на спектакъла допълват хармонично привидно семплия декор и пренасят зрителя в необятни магични пейзажи. Те изпълват с цветове цялата зала и завладяват публиката.

 

„Пиесата „Къде отиваш конче?” Е едно от най-хубавите произведения за деца на Рада Москова. А реших да работя именно по произведение на Рада Москова, защото ми е любим автор и мисля, че тя най-добре разбира детската душевност”, споделя Емилия Цанкова. „ Избрала  съм си да работя за децата, защото според мен това е най-добрата част на човечеството. Каквото и да направи в живота си човек за децата, все не е достатъчно”, допълва режисьорката.

 

 

 

 РАДА МОСКОВА

 

Писателката Рада Москова е от класиците на българската драматургия за деца. За някои, тя е автор на един от най-успешните детски филми “Куче в чекмедже”, за други е театрален и куклен драматург, с чиито пиеси са израснали няколко поколения зрители.

Родена в Габрово, през 1960 г. завършва Висшия медицински институт в София. Като драматург в Централния куклен театър и в Народния театър за младежта, написва множество куклени пиеси, сред които “Разходка с хвърчило”, “Бръмчило­то” и други. Пиесата й „Къде отиваш конче?” е една от най-поставяните български пиеси за деца по света. Преведена е на повече от десет езика.

Най-известните й книги са: ” Пеперуд­ка” и  “Парчета от време” – стихове за деца, както и книгата с приказки “Хей, конче!”.

Рада Москова е автор на  филмовите сценарии “Горе на черешата” (1984), Тони (1991) “Здравей, бабо!” (1992), “Разговор с птици” (1997), “Госпожа Динозавър”  (2002) и др. За филма  “Куче в чекмедже” през 1982 г. получава наградата на Съюза на филмовите дейци в България. Следващата година този сценарий е награден на филмовия фестивал във Варна.

През 1998 г. за филма- “Разговор с птици” Рада Москова получава  наградата “Лив Улман” (Чикаго, САЩ).

 

 

ЕМИЛИЯ ЦАНКОВА

 

Емилия Цанкова е родена в град София.  През 1966г. завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” в първия випуск по куклено актьорско майсторство ръководен от проф. Атанас Илков и проф. Николина Георгиева. В последвалите десет години работи като актриса в Куклен театър – Русе.

През 1977 г. завършва режисура за куклен театър. Поставила е над 40 спектакъла  за деца и възрастни у нас и в чужбина, между които: „Червените дяволчета” на Христо Илиев, „Заешко училище” на Пенчо Манчев, „Тайнственото чекмедже” на Юлиуш Волски, ДКТ – Русе, „Къде отиваш конче?” и „Разходка с хвърчило” на Рада Москова .

За високи постижения в изкуството през 1977 получава награда на Министерството на културата – Латвия. Нейни спектакли получават признание и награди на международните фестивали за куклено изкуство „Златния делфин” – Варна и „PIF” – Загреб, Хърватска.

             Емилия Цанкова е написала единайсет пиеси за куклен театър и три за драматичен театър. Автор е и на книгите: “Плетено облекло за децата”, “Азбука на плетенето” и готварската книга “ С любов и вдъхновение, или  кулинарни  импресии по време на криза” .

 

РАДА ЦАНКОВА

 

Рада Цанкова е родена в София. Живее и работи в Париж. Завършила е живопис и рисунка през 2000г. в ателието на Жан Мишел Алберола  – Френската академия за изящни изкуства. През 2002 г. е стипендиант на Френското Министерство на Културата в „Сите де з’Арт” – Париж. Същата година получава за рисунка наградата на Френската академия  –     „ Пиер Давид – Вейл”

            Още като студентка през 1995 г. рисува сценографията за спектакъла  „ Луди от любов” на Сам Шепард в театъра в Люксембург. Също така взема участие във фестивала на изобразителното изкуство „Proces-Space”  в гр. Русе, „Cimeliche Castle” – Република Чехия, както и на фестивала в Махарес – Тунис.

            През 2012 г. е поканена да участва на фестивала в град Азила – Мароко.

Художничката излага свои живописни творби в галериите “Green Flowers Art Gallery” и „Nathalie Fiks” в Париж и галерия „Ракурси” в София.

 

 

 

ТОМИАНА ТОМОВА

 

Томиана Томова – Начева e родена в град Пловдив. През 1982 година завършва специализираното училище за сценични кадри в град Пловдив, след което през 1988 г. – Висшия институт за изобразително изкуство ”Николай Павлович” в София – специалност “Сценография”.

            Своя творчески започва през 1989 г. в кукления театър в град Хасково. Проектира сценографията и куклите на спектакъла „Меко казано” на Валери Петров, постановка на Емилия Цанкова и музика на Петър Цанков. Това е и първата среща на екипа, който има 23 години творчески път.

 Освен за брат и сестра Цанкови, Томиана Томова е проектирала кукли, декори и костюми за 36 спектакъла в куклените и драматични театри в София, Пловдив, Сливен, Хасково, Пазарджик, Русе и други градове на България. Сред тях са: “Убийството на Гонзаго” от Недялко Йорданов, “Тайбеле и нейният демон” от Исак Зингър, “Лудия и монахинята” от Виткатце,  реж. Пламен Кьорленски, “Господинът е на лов” от  Жорж Фейдо, реж. Мариан Клеви (Франция), “Кабаре” от Ками и “Честна мускетарска” от Валери Петров, реж. Клод Бонен (Франция), реализирани в Драматичен театър – Хасково. Работи с режисьора Съби Събев по постановките “Шинел” от Гогол и “Бурята” от Шекспир.

 

 

 

ПЕТЪР ЦАНКОВ

 

Композиторът Петър Цанков е роден в гр. София. През 1973 г.  Завършва Българската Държавна Консерватория в класа на проф.Добри Палиев – специалност ударни инструменти. По късно завършва курс „Анализ на съвременната музика” под ръководството на Оливие Месиан в Авиньон – Франция.

          Автор е на музиката към над 200 театрални и куклени постановки в България и чужбина, между които „ В лунната стая” и „Бяла приказка” на Валери Петров – Централен куклен театър – София, „Малкият принц” по Екзюпери- ДКТ Пловдив, „Къде отиваш конче?” от Рада Москова- Куклен театър Плевен и Национален куклен театър – Рига  Латвийска република , „Гиньол” в ДКТ Стара загора. Музиката, която композира за мюзикалите: „Смешки страшни, страшни смешки за герои без опашки” от Недялко Йорданов, и „Шестте пингвинчета” от Борис Априлов – Младежки театър, както и “Дон Кихот”,- ДКТ Пловдив, ВИТИЗ и Токио, Япония го утвърждават като един от най-талантливите български композитори в този жанр.

          В своя четиридесет годишен творчески път Петър Цанков е носител на награди за театрална музика на национални фестивали на кукленото изкуство „Златния делфин” – Варна,  „Puppets” – Плевен, „Ян Бибиян” – Силистра и международните фестивали в Полша, Чехия и Хърватска и най голямата награда на Латвия: „За високи постижения в изкуството”.

          През 2009 г. за цялостен принос към кукления театър и музиката към спектакъла „Малката русалка” – ДКТ Стара Загораполучава наградата „ИКАР” на Съюза на артистите в България.

          С режисьорката Емилия Цанкова работи от самото начало на творческата си кариера. Музиката към постановката ”Къде отиваш конче” от Рада Москова в Столичен Куклен Театър е 17-тият им общ проект.

МАКСИМ ИВАНОВ

 

Максим Иванов е роден в София. Завършва Националната художествена Академия – София специалност Плакат и визуална Комуникация. През 2004 взима Магистърска степен от HKU Утрехт, Холандия – специалност „Синтез на изображението и Компютърна Анимация“.

От 2000 –та  година работи в сферата на графичния дизайн. През 2004 открива света на анимацията и специалните ефекти  в „Топформстудио“, където работи до 2007г.

Заминава да работи в Австралия през 2007 г. за Bruce Dunlop and Associates – Sydney. Там се занимава основно с дизайн на телевизионни канали. Работи за Fox Classics, Nine MSN  и други. През 2008 работи за Ink Project – Sydney отново в същата сфера.

Публикуван е два пъти в едно от най престижните издания за типография Type Directors Club – New York с работите си за телевизионния канал ТВ7, заглавните надпси за филма “Cargo – Innocence lost”, както и началните надписи на българския  филм „ТИЛТ“.

- реклама -