Награди за изкуство „Стоян Камбарев”

- реклама -

Вицепрезидентът Маргарита Попова връчи Награда за изкуство „Стоян Камбарев” на аниматора Свилен Димитров

 

Банкерът Левон Хампарцумян даде специална награда на младия сценограф Огняна Серафимова

 

Носителят на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2012 тази година стана явлението в българската анимация Свилен Димитров. Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. Свилен имаше честта да получи прекрасната бронзова статуетка лично от вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова на стилна и впечатляваща официална церемония снощи, 23 април в Sofia Live Club. Г-жа Маргарита Попова сподели, че нейното верую е да преследва силните и смели мечти. Свободата на духа е в реализирането на мечтите, които раждат красота, а красотата ще спаси света. Вицепрезидентът благодари на хората, които раждат смели идеи, защото според нея смелите мечти дават свобода.

 

Председателят на УС на Фондация „Стоян Камбарев” актрисата Деси Тенекеджиева каза, че за нея и за приятелите и от Фондацията е истинска привилегия в това бездуховно време да могат да подадат ръка на най-младите талантливи български артисти:

      „Бъдете такива каквито сте и не се интересувайте от другите, а само от вашата лична история, която разказвате. И тогава винаги ще намерите своята публика и тя ще намери вас.”

 

Видимо развълнуваният и неочакващ наградата (сериозна парична премия от 3000 лева, почетен  приз и бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов)  Свилен Димитров благодари за признанието и цялото прекрасно преживяване, което организаторите са създали.

 

Главният изпълнителелен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян връчи специална награда от свое име и от името на банката, която подкрепя младите герои в изкуството на изтънчената сценографка Огняна Серафимова.  Наградата включва и покана към талантливата млада дама да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, както и издаване на луксозен каталог на изложбата.

 

Водещ на стилната церемонията за трета поредна година беше журналистът  на Дарик радио и истински приятел на Фондацията  Драгомир Симеонов. В концерта участваха младите звезди от Х фактор – Богомил, Ангел и Моисей, чудесната Мелинда от  “Гласът на България” заедно с кубинския танцьор Алфредо Тодес и невероятните акордеонисти от квартет КОРД. Всички те взривиха публиката с емоционалните си и атрактивни изпълнения и доказаха, че музиката е изкуството, което стига най-бързо до сърцата на хората. Младите акордеонисти от КОРД бяха и първите музиканти номинирани за Наградата за изкуство. Те  получиха номинацията си от ръцете на актрисата Весела Казакова и топ водещия Ники Кънчев.

 

18-годишният Стефан Прохоров беше щастлив да получи номинацията си от неподражаемата актриса Татяна Лолова и режисьора Петър Тодоров – официален представител на международната мрежа за млади театрални драматурзи ”Europe Interplay”. Голямо признание и награда за таланта на Стефан  бе  селекционирането му за участие като представител на България в престижния фестивал, организиран от мрежата, през юли в Мадрид.  ”Europe Interplay” е най-сериозната платформа в Европа за млади драматурзи, от където са тръгнали редица световни имена от ранга на Сара Кейн, а Фондация „Стоян Камбарев” обезпечава седмичния престой и пътните  разноски на Стефан Прохоров в Испания благодарение на Сдружение „Средец”.

 

И тази година  зад благородната цел на фондацията застанаха едни от най-сериозните фигури от политическия, обществения и културния ни живот. Спрециален гост на церемонията беше почетният член на фондацията за изкуство президентът Петър Стоянов.   Американският посланик Джеймс Уорлик за пореден път  показа специалното си отношение към младите български творци и  връчи  стилен плакет на единствената дама сред номинираните Огняна Серафимова, която по-късно получи и специалната си награда от банката, а номинацията си от писателката Людмила Филипова.

 

Авторите и режисьори на пиесата „Паякът” – Йордан Славейков и Димитър Димитров (Сдружение Б+) бяха едни от най-сериозните кандидати  за голямата наградата, основана на името на магнетичния и незабравимия български режисьор Стоян Камбарев. Те получиха престижната си номинация от продуцента и член на УС на фондацията Димитър Гочев ( „Стъклен дом” ) и водещите на сутрешния блок за култура  Анна Ангелова и Даниел Ненчев на  официалния медиен парнтньор на събитието БНТ. Церемонията ще бъде излъчена  на 28-ми април от 24 часа.

 

Залата беше препълнена с много приятели, партньори и журналисти дошли да уважат младите творци и личността и таланта на емблематичния режисьор. В началото на цермонията всички станаха на крака и запазиха минута мълчание в памет на академик Хачо Бояджиев.

 

Депутатите Петър Курумбашев и Петя Раева (ДПС), издателят Мартин Захариев, Милена Попова (ЕVА), Деси Банова, Антония Петрова със съпруга си Александър Бередин, Биляна Петринска, бизнесмените Джон Хейзълууд  и Габор Такач, както и Йосиф – синът на Стоян Камбарев, бяха само малка част от гостите на елитната церемония.

 БНТ, Дарик радио и Dir.bg са  медиите, които официално застанаха зад събитието. Парньори на Наградата за изкуство са новият Bulgaria Mall,  винарска изба Terra Tangra, ядки Чипи Nutline, Bgbileti и  луксозните хотели  BANSKO Royal Towers  и  PERUN Lodge, които осигуриха специални награди за номинираните. Продуцентът  на събитието  Деси Тенекеджиева (NOVA film) специално благодари и на оператора и режисьор Александър Молов за приятелството и парньорството му.

 

         „Театърът е спомен и живот, никога смърт…” През цялата вечер духът на Стоян Камбарев присъстваше на събитието  чрез силната си конценрирана енергия от екрана и показа на всички, че живот след смъртта има.

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Галерия Аросита представя / AROSITA Gallery presents Борис Колев /  Boris Kolev

24. 09. 2020 – 08. 10. 2020 НОВИ ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ /  NEW URBAN LEGEND AND MYTHS              Основно влияние за създаването на тази изложба...

Милена Цанева – „Броеница. Из гънките на паметта“ (откъс)

Излезе от печат книгата на проф. д-р Милена Цанева „Броеница. Из гънките на паметта“, пъстра и неизбродима галерия от спомени, ценен дар за любознателния...

Топ 10 на книжарници „Сиела“ за 14-20.09.2020

  Крадецът на праскови, Автор: Емилиян Станев, Издателство: Сиела https://ciela.com/kradetsat-na-praskovi-emiliyan-stanev.html   Менгеле - Ангелът на смъртта, Автор: Дейвид Маруел, Издателство: Сиела https://ciela.com/mengele-angelat-na-smartta.html   Дневникът на един дръндьо -...

Дубравка Угрешич – „Американски речник“ (откъс)

 REFUGEE – Откъде сте? – пита ме млад фламандски фотограф, опитвайки се с въпроса си да смекчи напрегнатото ми лице. – От Загреб – отговарям. – А...

Балкански лидер е финалист за Строителните Оскари 2020

Президентът на Северна Македония връчи първото отличие за NASTEL BUSINESS CENTER Една от най-успешните строителни компании на Балканите е финалист за престижния конкурс за Луксозно...

Арман Бабикян: Протестът изхвърли Борисов зад Околовръстното шосе

„Протестът постигна много неща. Трудно си даваме сметка за това, но България със сигурност не изглежда по същия начин, по който преди...