„Спри, детето запази!”

- реклама -

 

Кампанията „Спри, детето запази!” ще продължи да апелира за толерантност на пътя!

 

С първия учебен звънец вчера стартира и Денят по безопасност на движението в рамките на кампанията “Спри, детето запази!” Кулминацията й бе големият концерт, който БНТ и Столична община организираха пред Паметника на Съветската армия от 17:00ч.

В него се включиха над 1000 деца, които участваха в състезанията по приложно колоездене и рисунка на асфалт на тема: „Спри, детето запази!”. Водещ на събитието бе лицето на БНТ Спас Кьосев, както и децата от детски център „Весел столичен светофар”, които се погрижиха за доброто настроение на гостите. В концерта със свои изпълнения и призиви за толерантност на пътя се включиха ГРАФА, Искрен Пецов, Богдан Томов, Кристина Димитрова и балет „Веда джуниър”. Домакини на празника бяха генералният директор на БНТ г-жа Вяра Анкова и кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова.

 „Като обществена медия успяхме да поставим един проблем, който е сериозен не само за нас като журналисти, а за нас и като родители. Това, което успяхме да направим е да привлечем вниманието на шофьорите, на пешеходците към този проблем. Смятам, че само тогава, когато изградим бдителност в шофьорите и в пешеходците, можем да сме сигурни, че кампанията е успяла. Затова не искам да говорим за кампания, която е от до, а искам да обещаем на нашите зрители, че оттук нататък ще следим този проблем и ще имаме много инициативи”, заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

 Кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че: „Ние възрастните трябва да пазим децата. Столичната община вече освети 284 пешеходни пътеки, за да могат да се виждат и през тъмната част на деня. Отделно повдигнахме 40, които са ни подадени от Пътна полиция. Искам да благодаря специално на Българска национална телевизия за партньорството, тъй като ние сме направили около 40 кампании и това са изключително ценни неща. Виждаме колко много деца има тук. Не можем да си представим какъв ще бъде ефектът от днешния ден нататък”.

 Специален гост на  Деня по безопасност на движението бе и вицепремиерът, министър на вътрешните работи и Председател на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата г-н Цветан Цветанов.

Вицепремиерът сподели убеденост, че именно децата са тези, които ще помогнат за превъзпитанието на възрастните на пътя. Той сподели и че всички водачи трябва да бъдат максимално внимателни, когато минават покрай детски заведения и училища. „Намаляват се жертвите от пътнотранспортни произшествия и мога да дам за пример, че през миналата година ние се доближихме до нивото от 1964 г.” Министър Цветанов благодари на всички кметове, защото без партньорство с местната власт и медиите няма как да се случат промените: „Затова искам специално да благодаря на кмета на София и на всички, кметове, които бяха партньори във всички мерки, които планирахме заедно с Министерство на образованието и разбира се на Българска национална телевизия, която винаги е основен партньор в инициативи, които са свързани с безопасността на движението.”

 

На фона на веселото празнично настроение любимите детски герои Веселото столично светофарче, Всезнайко, Алф и Пипи дългото чорапче напомниха на децата основните и най-важни правила на пътното движение.

Победителите в състезанията и конкурса бяха наградени с велосипеди, предпазни каски за колоездене и други спортни подаръци, осигурени от DRAG Bycicles. Всички участници в състезанията получиха светлоотразителни жилетки, осигурени от БНТ като символ на пътната безопасност.  Наградите бяха връчени от лица на БНТ, представителите на партньорите на кампанията и съорганизаторите от Столична община – Зоя Паунова- изпълнителен директор на Астра Зенека;  Лена Петкова – фирма Роберт Бош ЕООД; старши комисар Валери Йорданов – директор на СДВР; Алески Кесяков – секретар на Държавно-обществената комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата; главен инспектор Иво Писанов – зам. – началник КАТ; Силвия Симова, директор дирекция „Публични комуникации” БНТ; Надя Обретенова, водеща на „По света и у нас”; Анна Ангелова – водеща на „Денят започва с култура”.

 

Кампанията „Спри, детето запази!” ще остане отворена. Грижата за пешеходците, взаимната толерантност на пътя и спазването на закона са нещо, което трябва да се превърне в култура на движението за всички нас.

- реклама -