„Спри, детето запази”

- реклама -

Графа, Богдан Томов, Кристина Димитрова и Искрен Пецов подкрепят кампанията на БНТ „Спри, детето запази”

 

Стотици деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия всяка година, всеки ден, всеки час. Статистиката показва, че всяка учебна година две класни стаи остават празни. Само за 2011 година децата пострадали на пътя са 1103. Тази загуба на млади хора, на децата на България, не може да бъде компенсирана. Човешкият живот е безценен!

 

БНТ в партньорство със Столична община стартираха национална кампания „Спри, детето запази!”. Инициативата апелира към шофьорите да бъдат толерантни на пътя и да дават предимство на пешеходните пътеки.

 

Кампанията стартира на 1 септември в ефира на БНТ. В рекламния клип  взеха участие журналистите и водещи Радина Червенова, Аделина Радева, Поли Златарева, Спас Кьосев и Даниел Чипев. С послание и призив към шофьорите във втория клип се включиха Мария Андонова, Георги Любенов, Ивета Шилигарова, Юлия Стефанова и Николай Николов.

 

Лицата на БНТ ще бъдат близо до децата и в първия учебен ден 17 септември. Те ще превеждат учениците по столични пешеходни пътеки в близост до учебни и детски учебни заведения и ще им подаряват светлоотразителни значки за ученическите им ранички и стикери за автомобили на техните родители. В същия ден пред Паметника на Съветската армия БНТ, Столична община и Съветът за безопасно движение на децата в София при Столична община организират Ден по безопасност на движението. По време на събитието ще има тематична програма за безопасността на децата на пътя, състезание по приложно колоездене и конкурс за детска рисунка върху асфалт на тема „Спри, детето запази!” В празника ще се включат и Графа, Искрен Пецов, Кристина Димитрова, Богдан Томов и балет Веда Джуниър.

 

В състезанието по приложно колоездене, което ще започне точно в 17.00ч.,  ще участват организирани групи деца от 12- 16 години от столични училища. Участниците ще имат на разположение само 15 минути, в рамките на които ще преминат по

 

състезателното трасе, регулирано от действаща светофарна уредба, пътни знаци и хоризонтална пътна маркировка. Състезанието ще се следи от професионално подготвен съдийски екип, който ще отбелязва наказателни точки за всяко извършено нарушение. Отново от 17.00 ч. в продължение на един учебен час (40 минути) деца ще участват в конкурса за рисунка на асфалт на тема „Спри, детето запази!”. Техните послания към шофьорите ще бъдат оценявани от компетентно и безпристрастно жури. Малките художници ще бъдат разделени в две възрастови групи – до 6 годишни и от 7 до 16 години. Най-сполучливите рисунки, съобразени със зададената тема и впечатляващи послания, ще бъдат включени в брошура, която децата от детски център „Весел столичен светофар” при Съвета за безопасно движение на децата в София при Столична община ще раздават на шофьорите на 1 юни, Денят на детето. На фона на веселото празнично настроение любимите детски герои Веселото столично светофарче, Всезнайко, Алф и Пипи дългото чорапче ще напомнят на децата основните и най-важни правила на пътното движение. Победителите в състезанието и конкурса ще бъдат наградени с велосипеди, предпазни каски за колоездене, спортни раници  и други тематични награди Всички участници в състезанието ще получат светлоотразителни жилетки, осигурени от БНТ като символ на пътната безопасност.

  

От 18.00 ч. официални гости на празника ще бъдат Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи,  Йорданка Фандъкова, кмет на София и Вяра Анкова, генерален директор на БНТ.

 

Днес Искрен Пецов, Богдан Томов и деца от детски център „Весел столичен светофар” раздаваха на шофьорите стикери  за автомобили с логото на кампанията на светофара на Орлов мост в столицата. Героите Пипи дългото чорапче, Стопчо, Алф и Всезнайко с помощта на полицай от КАТ напомняха на хората зад волана да бъдат толерантни и да пазят децата на пътя. Акцията е част от кампанията и ще продължи и в следващите дни до първия учебен ден, когато движението в столицата се засилва и децата и техните родители стават активни и се подготвят за училище и детска градина.

 

Кампанията „Спри, детето запази!” ще остане отворена. Грижата за пешеходците, взаимната толерантност на пътя и спазването на закона са нещо, което трябва да се превърне в култура на движението за всички нас.

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -