Спасеният град

- реклама -spot_img

БНТ излъчва уникален историко-документален филм в стил „Дискавъри”

 

По случай отбелязването на 70 години от гибелта на българския параход “Княгиня Мария-Луиза” и част от неговия екипаж в гръцкото пристанище Пирея, тази неделя БНТ ще излъчи за първи път в ефира филма на режисьора Явор Бобев „Спасеният град”. Лентата, продуцирана от Националната телевизия пресъздава уникалната по рода си морска драма. Преди 70 години търговският кораб “Княгиня Мария-Луиза” е натоварен по немска заповед с 6000 тона бомби и взривни вещества на пристанището в Пирея. На борда възниква пожар и за да не унищожи целия град, българският капитан Иван Томов взима решението корабът да бъде изведен от пристанището, а на борда да останат само седем помощници. Екипажът загива при чудовищната експлозия, но успява да спаси гръцкия град от унищожителен пожар. След петгодишни изследвания и работа по този случай екип на Българската национална засне историко- документален филм със заглавие “Спасеният град”.

 

Уникалната по рода си морска драма екипът на Националната телевизия пресъздава на пристанището в град Варна. Естествен декор на снимките са спасителният кораб “Протео” и учебният кораб на ВМС „Петър Берон”. Ролята на капитан Томов е поверена на актьора Симеон Лютаков.
Режисьор на историко-документалния филм „Спасеният град” е Явор Бобев, сценарист Матей Тодоров, оператори Бочо Бочев и Стоян Бобев. Филмът бе представен предпремиерно във Варна, а този четвъртък премиерата му ще се състои в Тържествената зала на Военния клуб в София от 19:00ч.

 

Гледайте „Спасеният град” тази неделя от 16:20ч. само по БНТ1!

 

- реклама -spot_img