Софийски международен литературен фестивал

- реклама -spot_img

Започва четвъртият Софийски международен литературен фестивал

 13-18.12.2016 г.

Между 13 и 18 декември 2016 ще се проведе Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал. Над 60 чуждестранни и български автори ще са част от програмата на най-голямото литературно събитие.

Тазгодишният фокус ще бъде съсредоточен върху темите: миграция, идентичност, граници и принадлежност. Основната сцена на фестивала отново ще е на Мраморно фоайе в НДК.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 13 декември от 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото“. Специален акцент ще бъде разговорът с едни от най-значимите български поети:  Александър ШурбановЕкатерина ЙосифоваИван ТеофиловИван Цанев, Калин Донков.

По-рано през деня същинското начало на фестивала ще бъде поставено от забележителните писатели Теофано Калояни (Гърция), Деян Енев, Здравка Евтимова и поетът Йосип Ости.  

14 декември ще е посветен изцяло на участието на турската писателка и журналистка Нермин Йълдъръм и българските писатели Иван ДимитровМартин КостовСтефан СтефановВасил Георгиев и Момчил Николов.

Актьори срещу поети“ гостуват на Литературния фестивал същата вечер от 20:30 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Четирима актьори (Неда Спасова, Надя Керанова, Веселин Петров, Станислав Кертиков) и точно толкова поети (Людмила Миндова, Стефан Икога, Никола Петров, Стефан Иванов) ще подготвят ударна стихотворна доза специално за Издание №4. Водещ е Лилия Гелева, а входът е свободен.

Един от най-интензивните дни на фестивала е 15 декември. Тогава ще  е времето за среща с българските поетеси Аксиния Михайлова и Златна Костова, турската писателка и единствен криминален автор в програмата Есмахан Айкол,  световноизвестната писателка Дубравка Угрешич и Адам Загаевски – един от най-значимите съвременни поети,

Отново на 15 декември от 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ Андриана СпасоваАнна ЛазароваБоряна Нейкова, Васил ПанайотовГеорги БърдаровГеорги ГавриловСоня Тодорова ще представят откъси от дебютните си книги. Към тях ще се присъединят Петър Чухов, Елена Пенева, Иван С. Вълев и Гриша Маникатов от литературната рок група LaText.

Разговорите с британския романист и философ Уил Бъкингам, с българските писатели и драматурзи Георги Тенев и Елена Алексиева и с определения от Гардиън за един от най-добрите автори на художествена литература на арабски език – Хасан Бласим ни очакват на 16 декември.

Предпоследният ден на фестивала (17 декември) е запазеното време за българските поети и писатели  Калоян ПраматаровКамелия СпасоваРадослав Чичев, Димитър Кенаров, Николай Грозни, Марин БодаковНадежда Радулова и Силвия Чолева. Финалният разговор от този ден ще е с автора на книги превеждани на над 20 езика –  Илия Троянов.

Италианският художник и автор на графични романи Джипи и поетите
Боряна Кацарска, Цочо Бояджиев, Азиз ТашМанол Глишев, Владислав ХристовИвайло Добрев и Красимир Вардиев са участниците в последния ден от четвъртото издание на Литературния фестивал (18 декември).

 

Дискусии

Както всяка година дискусионните панели, част от основната програма на Фестивала, са изцяло свързани с неговата тема и основен фокус.

16 декември | 16:00 ч

  • Домът на литературата“ с модератор: Митко Новков и с участието на Ани Бурова и Людмила Миндова

Разговорът по повод книгата с есета на Людмила Миндова „Другата Итака. За дома на литературата“ ще е посветен на литературата от бившето югославско пространство, въображаемата география и литературното гражданство, пресечните точки между етика и естетика и отношенията между литературата, света и читателите.

17 декември | 13:30 ч.

  • Другият: идентичност, граници, персонаж“ с модератор: Катя Атанасова и с участието на Надежда Розова и Димитър Коцев – Шошо

До колко може да говорим за идентичност в границите на един текст? “Удивително е да се проследи как една елементарна идея отеква в съзнанието на всеки пишещ, как „образът“ на самата проза се видоизменя според „другите“, с които тези истории са привидно населени“ – Зейди Смит

17 декември | 18:00 ч.

  • Михаил Вешим, Румен Белчев и Чавдар Николов питат: „Дали плоският хумор не е по-опасен от плоския данък“.

18 декември | 11:30 ч.

  • Срещата с другия във фантастичната литература“ с модератор Александър Попов и с участието на Владимир Полеганов и Миглена Николчина

Научна фантастика, фентъзи, хорър, странна литература – жанровете, в които удоволствието от четенето идва от досега с новото, невъзможното, необичайното, неслучилото се. Дискусията ще е структурирана върху идеята за писателя (а и за читателя) на фантастика като строител на нови светове.

Детската програма

Традиционно, дните на Литературния фестивал започват със събития, свързани с детските книги. В шестте дни на фестивала децата от различни възрасти ще имат възможността да се срещнат със забележителни писатели и да участват в най-разнообразни и интересни работилници.

 Изложби и акции

  • Преходен вестник на художника Красимир Терзиев събира фотографии от времето на прехода, но не с публични личности, а само и единствено с хора, чиито имена не знаем. Снимките са взети от българския печат от последните 27 години, но текстовете са премахнати. Зрителите/читателите са приканени да запълнят съдържанието, за да направят медията по един или друг начин своя, а чрез нея и периода от най-новата ни история, преживян от много от нас.

Акцията може да бъде посетена от 10:00 до 20:00 часа между 13 и 18 декември, Мраморно фоайе, НДК

Феридун Орал е турски художник и автор на детски книги. Той е сред най-големите имена в илюстрацията в световната литература. Неколкократно негови произведения са обявявани за най-добре илюстрирана турска детска книга на годината от Международния съвет за детска литература в Базел. През 2012 г. Феридун Орал бе номиниран за най-престижната награда в света на детско-юношеската литература – медала „Х. Кр. Андерсен“.

Изложбата може да бъде посетена от 10:00 до 20:00 часа между 13 и 18 декември, Мраморно фоайе, НДК

 ЧитАлнЯта @Софийски международен литературен фестивал

Любимото място в Градската градина на София гостува на четвъртото издание на Фестивала. През шестте дни всеки ще има възможност да получи читателска карта и фотография с новата си книга или просто да почете в уютна обстановка.

Програма на Софийски международен литературен фестивал 2016

Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“ ,  в партньорство с Националния дворец на културатаДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“.

Съорганизатори – Министерство на културата на Република България и Столична община.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и е подкрепено от Столична програма „Култура“.

Медийни партньори на Издание №4 на Софийски международен литературен фестивал:

БНТ, BiT, Дарик радио, БНР, bTV Radio, Jazz Fm, Classic FM, Дневник, actualno.com, Програмата, вестник „Култура“, Виж! София, Портал Култура, Sofia Live, Егоист, Въпреки, Аз чета, Всичко за книгите

Визуална кампания на фестивала: Havas Worldwide Sofia.

Дизайн – сцена: Елиа Недков и СКЛАДА

С подкрепата на Полски институт в София, Гьоте-институт в София, WINEO, Diter Hotel, Billboard и Метрореклам.

- реклама -spot_img