Sofia Live Club

- реклама -spot_img

 

Sofia Live Club Sofia Jazz Peak и Европейски музикален фестивал представят Shai Maestro Trio

Най-младият и популярен джазмен на Израел – Шай Маестро ще свири със своето трио в Sofia Live Club на 29 май


В края на месеца в България пристига най-младият и популярен израелски джаз пианист – Шай Маестро. На 29 май на сцената в Sofia Live Club той ще излезне заедно със своето трио, което  включва още перуанския контрабасист Хорхе Рьодер и израелския барабанист Зив Равиц. За почитателите на романтичната джаз мелодичност, те ще изпълнят както авторска музика, така и най-популярните джаз стандарти.

Едва на 25 години, Шай Маестро е един от най-популярните млади музиканти в родната си страна и САЩ, където живее от няколко години. Той започва да свири класическо пиано едва на 5-годишна възраст. Първият му досег с джаз музиката е на 8 години , когато слуша  песни на Гершуин в изпълнение на Оскар Питърсън. След като завършва музикалното си образование в Израел, той се премества в Ню Йорк. Там той свири с известни джаз-музиканти в много клубове и концертни зали. Често изпълнява и класически рецитали. През 2006 г. участва в турне със световно-известния контрабасист Авишай Коен, като свири и в три негови албума. През май 2011 г. Шай Маестро се отделя от бандата на големия музикант, за да създаде собствено трио.

Шай Маестро трио се ражда още през 2010 година, след звукозаписна сесия в Бруклин. Другите двама членове на групата – израелският барабанист Зив Равиц и перуанският контрабасист Хорхе Рьодер, също живеят в Ню Йорк, където се запознават с Шай Маестро. Оттогава триото участва във фестивали, свири в клубове и концертни зали по целия свят. Публиката е очарована и зашеметена от музиката на младата банда. „Връзката между нас беше толкова силна, че напълно естествено сформирахме група. Това е така очевидно.”, споделя с усмивка Шай Маестро. „Ще усетите магията на концерта в София”, добавя той.

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. По традиция патрон на фестивала е кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова. Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com. Билетите за концерта на Шай Маестро Трио са на цена от 15 лева за предварителна продажба и 20 лева на мястото на събитието (Sofia Live Club) 1 час преди концерта.

- реклама -spot_img