СИВИНА

- реклама -spot_img

официалната церемония по връчването на наградата „СИВИНА”.  Късно снощи в Столичен Куклен Театър се състоя  официалната церемония по връчването на наградатаСИВИНА”.  Наградата бе присъдена на младата актриса от ДКТ – Стара Загора – Ваня Камянска. Тя бе отличена за ролята си  на Малката Самовила в едноименния спектакъл на Старозагорския куклен театър.

След две поредни години мъжко господство –  наградата „СИВИНА” е учредена през 2010г. и първият й носител е актьорът Живко Джуранов за ролята си на Малкият Принц в едноименния спектакъл на Пловдивския куклен театър; през 2011г. Калоян Георгиев е отличен със „Сивина” за няколко персонажа в спектакъла „Комедия аха-аха дел`арте” на ДКТ, Стара Загора –  тази година Ваня Камянска се записа като първата носителка на тази престижна награда.

1000 лева, грамота и статуетка представлят наградния фонд

«Тази награда наистина ме изненада, не очаквах аз да я спечеля, защото беше вече присъдена  миналата година на  наш актьор (Калоян Георгиев –б.а.)Ще се постаря това доверие, което са ми гласували да го оправдая, даже да го надградя през годините, а аз се надявам много години да се занимавам с тази професия, защото  обичам професията си много. Според мен има много, много талантливи актоьори, които мечтаят да се изявят, но нямат възможност и е много важно да имаш късмет и да срещнеш хората, които да ти дадат шанс. Наградата «Сивина» привлича прожекторите към младите лица на кукления театър и в този смисъл съм благодарна за тази изключително красива статуетка. Ще пропусна практичния момент, че и като парична награда е стимулираща»  – са първите думи на развълнуваната Ваня.

Церемонията по награждаването  беше истински празник за кукленото съсловие – тя  съвпадна  със  Световния  ден на кукления театър – 21 март.  На двойния празник присъстваха кукленици от почти всички театри в страната –  представители на ДКТ Стара Загора, ДКТ Бургас, ДКТ Пловдив, ДКТ Варна, ДКТ Видин, както и много студенти и преподаватели от НАТФИЗ „Кр. Сарафов”.

Наградата е учредена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България. Сред членовете й са режисьори  като -Петър Пашов, Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров . Инициативата е подкрепена от Съюза на Артистите в България. Призът  е  за поощряване  на     млади  таланти  в кукленото изкуство за една от първите си три изяви на професионална сцена. В номинациите тази година женското присъствие надделя :

  1. Ваня Камянска за ролята й на на Малката Самовила в едноименния спектакъл на ДКТ Стара Загора
  2. Милена Миланова за моноспектакъла й „Никутин”

Идеята за наградата е на директора на Столичен Куклен Театър Кирякос Аргиропулос и на доц. Петър Пашов – режисьор, преподавател в НАТФИЗ Кр. Сарафов и понастоящем Председател на Управителния съвет на АКТ-УНИМА, България . СИВИНА Сивинова–  чието име носи наградата, беше една от най ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е  почит и  преклонение пред творчеството на  цялото талантливо актьорско семейство СИВИНОВИ – ИВАН, ВАНЯ, НИНА и СИВИНА. За огромно съжаление  Иван, Нина и Сивина  не са вече сред нас. „СИВИНА”  е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години  играеха в страната и чужбина  очаровайки зрителите с таланта си.

Сумата за наградата  се осигурява от фонд набран от лични вноски на режисьорите към колегията, подкрепен и от Съюза на Артистите в България.  Представител на САБ на събитието  беше заместник председателя   Валентин Танев. Статуетката е инспирирана от емблематичната  за трупата на семейство  Сивинови миниатюра – „Метаморфози”,  изработена  от Васко Бърдаров.

- реклама -spot_img