Ще се стигне ли до гражданско неподчинение в с. Джерман?

- реклама -

 

Отговорът на този въпрос ще търси предаването „Местно време” тази сряда от 18:50 ч. Повод за разработването на темата за екипа на БНТ2 Благоевград са плановете на община Дупница да бъде изграден Център за битови отпадъци на 400м от с. Джерман.  Жители на дупнишкото село заплашват с гражданско неподчинение и затваряне на главен път Е-79,ако проектът, който се обсъжда в Община Дупница и е внесен за разглеждане в Министреството на околната среда и водите, бъде осъществен. Според хората това сериозно ще навреди на здравето им, тъй като от съоръженията ще се изпускат вредни емисии и много от младите семейства, които сега живеят там ще напуснат домовете си.

Според хората и Инициативният комитет- Центърът за битови отпадъци ще се построи  на метри от бъдещата автомагистрала „Струма”, което според тях ще гради  лош имидж на страната. Опасенията на хората са, че в река Джерман ще се оттичат отпадни води от Центъра.

            От община Дупница казват, че компромис няма да бъде направен и ако експертите от МОСВ одобрят терена до селото – депо ще бъде построено, въпреки заплахите за неподчинение и протести.

Сега боклукът от Дупница и околните села се извозва до старо депо, което не отговаря на изискванията и затова всяка година  общината плаща глоба на МОСВ от 450 хиляди лева. Но от 2014 година глобата ще бъде вече 1 милион и 400 хиляди лева. Членовете на Инициативен комитет, които се обявяват  против изграждането на Депото в Джерман настояват кметската управа да направи проучвания за построяване  на депото и на други терени в общината, където в близост няма населени места.

Гости в студиото на предаването ще бъдат представители на Инициативния комитет на с. Джерман, Красимир Георгиев -зам.-кмет на Дупница и председателят на Общинския съвет в Дупница, консултанът на проекта и представител на РИОСВ-Перник.

 

„Местно време” е от 18.50ч. по БНТ2.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -